Beheer

Apps
Europa

Onvrede in EU-parlement na gesprek Zuckerberg

'Veel antwoorden Facebook-topman inhoudsloos'.

© Europa
23 mei 2018

'Veel antwoorden Facebook-topman inhoudsloos'.

Diverse Europarlementariërs toonden zich erg ontevreden na de discussie met Facebook-topman Mark Zuckerberg in het parlement naar aanleiding van het misbruik van privégegevens van gebruikers. Veel van zijn antwoorden waren inhoudsloos, zei de rapporteur voor databescherming Philippe Lamberts.

Kati Piri (PvdA) zei dat Zuckerberg kwam met  'ingestudeerde beloftes', maar geen enkele garantie gaf dat de situatie beter wordt. "Een simpel 'sorry' is niet genoeg na de beïnvloeding van verkiezingen, het delen van onze privégegevens en het verspreiden van nepnieuws." Zij noemde de Amerikaan 'een echte wolf in schaapskleren'.

Lambert Van Nistelrooij (CDA) hoorde weinig nieuws en vestigt zijn hoop op de nieuwe Europese privacywetgeving. "Anders zouden we het nakijken hebben."

De liberaal Guy Verhofstadt zei de 'brave new world' te vrezen waarin tienduizenden Facebook-medewerkers beslissen over wat nepnieuws is en wat niet. "Dat is een publieke taak." Zijn collega van de Groenen, Philippe Lamberts, vindt dat deze sessie niet het einde van het verhaal kan zijn. "We staan op een vervolg, en zo nodig aanvullende regulering. We moeten ook het probleem van digitale monopolies aanpakken."

Volgens Sophie in ‘t Veld (D66) heeft Zuckerberg "het geen moment moeilijk gehad. Een echt debat kwam niet van de grond. Veel vragen bleven onbeantwoord. We zien Zuckerbergs aanvullende antwoorden dan ook graag tegemoet."

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.