Overslaan en naar de inhoud gaan

Deze winter: Windows 11 is coming?

Ik hoop toch zo dat Microsoft geleerd heeft van de uitrolproblemen bij Windows 10. Daarmee heb ik het niet over de perikelen van 2018, met de geplaagde herfst-update van dat jaar. Nee, ik heb het over het debuut van 10, als gratis upgrade voor iedereen die Windows 7 (of 8.1) draaide. Microsoft ging gretig te werk met zijn aanbod, dat langs slinkse wegen werd geïnstalleerd. Voor Windows 11 ligt dat anders, maar ik bespeur toch ook parallellen.
Windows 10 notificatie gratis upgrade
© Microsoft
Microsoft

Waarom krijgt elke gebruiker van Windows 10 nu ineens de PC Health Check-app van Microsoft automatisch geïnstalleerd? Deze nieuwe tool voor hardwarecontrole is eind juni uitgebracht - en toen gauw weer ingetrokken - om de geschiktheid voor upgraden naar Windows 11 te bekijken. De verbeterde versie die vlak voor het debuut van 11 (op 5 oktober) is uitgekomen, wordt nu gedistribueerd via Windows Update. Net zoals in 2016 de app 'Get Windows 10'.

Meerwaarde

Microsoft weet uit te leggen dat zijn check-app meer te bieden heeft dan alleen controle op compatibiliteit met de systeemvereisten voor Windows 11. Onder de 'key features' van de tool bevinden zich tweakmogelijkheden voor het sneller booten van pc's, door meestartende programma's te beheren. En Microsoft noemt backup en synchronisatie met een Microsoft-account en zijn cloudopslagdienst OneDrive.

Deze functionaliteit is ook zonder de automatisch verspreide controle-app al beschikbaar, op Windows 10 én eerdere versies. Natuurlijk, het kan best handig zijn om dat op één gebruiksvriendelijke plek te hebben. Maar waarom krijgt Windows 11 deze tool dan niet? Want handig is toch handig, ongeacht of je 10 gebruikt of (nog) niet.

'Security' update

Het automatisch verspreiden van een upgradetool via Windows Update is niet de enige parallel die ik nu zie. Een andere overeenkomst tussen de uitrol van Windows 11 nu en de push voor upgraden naar Windows 10 toen is dat de bijbehorende Microsoft-tool slinks geclassificeerd is. De leverancier voegt het namelijk onder de noemer van security updates. Net zoals in 2016 met Windows 10. Daardoor komt de tool ook binnen bij gebruikers die geen functionele veranderingen willen maar alleen beveiligingsupdates.

Wat zullen de volgende stappen zijn? Stappen om Windows 11 aan de man te brengen, óf om de massa aan Windows 11 te brengen? Goed, het zal niet gauw een grote massa zijn, want in tegenstelling tot Windows 10 hanteert Microsoft voor 11 vereisten die veel pc's buitensluiten. Maar gaat de gezondsheids-app voor Windows 11 straks notificaties voorschotelen dat je gratis upgrade klaarstaat? En wat is de instelling als een gebruiker die melding wegklikt met het kruisje rechtsboven in het venster?

Haast maken?

Het antwoord op deze en enkele andere vragen zal aangeven of en wát Microsoft heeft geleerd van de uitrol van Windows 10. Want uiteindelijk is het populaire Windows 7 wel in rap tempo flink kleiner geworden qua marktaandeel. Een herhaling van het blijven plakken door voorganger Windows XP is toen vermeden door Microsoft. Nu zit er - net zoals telkens toen bij die voorgaande upgraderondes - zeker 4 jaar tussen de release van de nieuwe versie en het vervallen van support voor de veelgebruikte voorganger. Wie maakt er nu haast om te upgraden naar 11? Misschien Microsoft wel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in