Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 krijgt automatisch updatetool voor Windows 11

Windows Update brengt nu automatisch de PC Health Check-tool om van Windows 10 over te gaan naar Windows 11. De controletool of een systeem geschikt is voor upgraden naar de nieuwste Windows-versie moest eerst door gebruikers zelf worden gedownload. Microsoft distribueert deze app nu direct naar gebruikers.
PC Health Check-app
© Microsoft
Microsoft

De update in kwestie is KB5005463 die dan de PC Health Check-application installeert op Windows 10, vanaf de 2004-release (uit de lente van 2020). Microsoft meldt dat de controle-app ook diagnostische mogelijkheden brengt om de gezondheid van apparaten in de gaten te houden. Daarnaast is her met deze tool mogelijk om prestatieproblemen op te lossen. Op systemen die al Windows 11 draaien wordt deze update echter niet geïnstalleerd.

Via security-updates

De distributie van de KB5005463-update geldt voor zowel Windows Update als ook het bredere Microsoft Update. Een uitzondering is er wel voor de uitvoering die Microsoft biedt aan grootzakelijke gebruikers; Windows Update for Business. Daar conformeert deze Windows-update aan geconfigureerde beleid voor gebruikende organisaties. De zakelijke beheertool WSUS (Windows Server Update Services) zal de update automatisch synchroniseren als beheerders een bepaalde configuratie hebben ingesteld.

Opvallend daarbij is dat die configuratie de classificatie 'Security Updates' omvat. Daarmee geldt dus een 'hogere' status voor de update die de PC Health Check-app binnenbrengt. Microsoft heeft zo'n pushbeleid in 2016 ook al gevoerd waarbij het gebruikers van Windows 7 en 8.1 bestookte voor de upgrade naar Windows 10. De huidige app die via Windows Update wordt geïnstalleerd, kijkt of een apparaat in aanmerking komt voor upgraden naar Windows 11. Daarbij biedt het dus systeeminformatie die volgens Microsoft ook kan helpen om problemen op te lossen.

Aanvullende functies

De softwaremaker noemt in het kader van die functionaliteit náást de upgradecontrole een reeks sleutelfuncties. Deze omvatten backup en synchronisatie met een Microsoft-account en cloudopslagdienst OneDrive. Daarnaast kan de gezondheidstool accuslijtage in beeld brengen en opslaggebruik voor de systeemschijf weergeven. Ook stelt Microsoft dat de PC Health Check-app beheermogelijkheden biedt voor programma's die mee starten als een apparaat boot. Dit kan de opstarttijd verminderen. Windows-gebruikers hebben deze functionaliteit allang in de standaard-app 'Systeemconfiguratie' (ook met het commando msconfig te starten).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in