Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook toezichthouder weg bij Bureau ICT-Toetsing

Gerko Baarslag vertrekt als lid van de Toezichtsraad van het Bureau ICT-Toetsing. Het is de tweede persoon in korte tijd die het BIT verlaat. Afgelopen weekend werd bekend dat Hoofd BIT Cokky Hilhorst in april haar functie heeft neergelegd.
Gerko Baarslag
© Gerko Baarslag
Gerko Baarslag

Baarslag was een van de drie leden van de Toezichtsraad van het BIT. Daarnaast is hij CIO van pensioenverzekeraar PGGM. “Conform het Instellingsbesluit heb ik als lid van de Toezichtsraad de verantwoordelijkheid om toe te zien op de onafhankelijkheid en kwaliteit van het BIT. Gezien de ontwikkelingen rond het BIT ben ik van mening dat de onafhankelijkheid en de kwaliteit van het BIT niet voldoende geborgd zijn”, schrijft Baarslag in een toelichting waarin hij zijn vertrek aankondigt.

Deze toelichting suggereert dat het vertrek van Baarslag met het vertrek van Hilhorst te maken te heeft. Daarnaast wordt morgen in het Algemeen Overleg het evaluatierapport van het BIT over 2018 besproken. De ogen zijn dan op staatssecretaris Raymond Knops gericht, hij moet ook nog een besluit maken over de voortgang van het BIT. Buiten Den Haag lijken de meningen daarover hetzelfde te zijn: het werk van het BIT is nog niet klaar en zou moeten worden voortgezet.

Heilige geloof

Baarslag schrijft verder dat hij startte in de rol als toezichthouder BIT ‘met het heilige geloof in de noodzaak van een sterk BIT’. “Er ging en gaat helaas nog teveel mis met de IT-projecten binnen de overheid. Ik ben trots op de BIT medewerkers en wat zij onder aanvoering van de voormalige bureaumanager hebben weten te bereiken. Ik vind het dan ook zeer spijtig dat ik dit besluit heb moeten nemen en hoop dat mijn aftreden uiteindelijk bijdraagt tot de juiste ophanging en effectieve besturing van het BIT.”

Het BIT valt nu onder het ministerie van Binnenlands Zaken. Dit is niet volgens het advies van de Commissie Elias dat het BIT adviseerde na onderzoek over de enorme problemen met ICT-projecten bij de overheid. Elias zei daarover onlangs nog tegen AG Connect: “Je moet het BIT niet ophangen onder de Rijks-CIO die ook nog eens verantwoordelijk is voor het Rijks ICT-beleid. Het BIT moet een volstrekt onafhankelijk orgaan zijn met een heel krachtige zware leiding. Ik pleit ervoor om het onder te brengen bij Algemene Zaken – dat hebben we destijds ook geadviseerd. Als Rutte zich daartegen blijft verzetten - omdat hij geen nare dingen op zijn bordje wil maar alleen dingen die glanzen - dan maar als ZBO of bij Financiën. Maar het moet weg bij BiZa.”

Het Bureau ICT-Toetsing (BIT) werd in de zomer 2015 opgericht. Kort daarna werd Cokky Hilhorst als bureaumanager benoemd. En na het vertrek van Rijks-CIO Hans Wanders nam zij zijn rol als Hoofd BIT over.

Toezichtsraad BIT

De Toezichtsraad BIT  is eind 2015 benoemd en houdt toezicht op de kwaliteit, onafhankelijkheid en effectiviteit van het BIT. Die Toezichtsraad BIT bestaat uit drie leden. Naast Baarslag zijn ook lid: Hans Verkruijsse, hoogleraar Bestuurlijke Informatievoorziening van Tilburg University en Paul Klint, CWI Research Fellow en emeritus hoogleraar software engineering Universiteit van Amsterdam. Deze leden worden benoemd op voordracht van de Auditdienst Rijk, op voordracht van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen en op voordracht van het CIO-platform Nederland. Baarslag schrijft in zijn toelichting niet wie zijn rol gaat overnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in