Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nvidia wil van omstreden chipdeal met ARM af'

Chipmaker Nvidia is zich aan het voorbereiden om uit de omstreden overname van branchegenoot ARM te stappen. Verschillende marktautoriteiten weigeren de overname ter waarde van 40 miljard dollar (ruim 35 miljard euro) goed te keuren uit angst voor een te machtige positie van Nvidia. De Amerikaanse halfgeleiderfabrikant vertelt zakenpartners daarom niet meer te rekenen op het doorgaan van de deal, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.
Nvidia logo (in licht)
© Nvidia
Nvidia

Nvidia kondigde in september 2020 aan ARM te willen kopen van de Japanse techinvesteerder SoftBank. Er was in de sector direct weerstand tegen de overname, omdat vrijwel alle chipbedrijven gebruikmaken van de chiparchitectuur van ARM. Veel chips voor smartphones en tablets worden op die ontwerpen gebaseerd. ARM is nu nog onafhankelijk van klanten die licenties betalen om zijn chipontwerp te gebruiken. Maar onder de hoede van Nvidia wordt het naast toeleverancier van chipfabrikanten ook concurrent, klaagden bedrijven als Microsoft, Qualcomm en Google.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) stapte in december naar de rechter om de overname tegen te houden. Marktautoriteiten in China, die ook een oordeel moeten vellen over de deal, zijn ook niet geneigd om Nvidia te midden van oplopende spanningen met de VS zijn zin te geven. De overname hangt ook nog af van toestemming uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk, de thuisbasis van ARM. De Britten uitten eerder hun zorgen over de nationale veiligheid als Nvidia te veel controle krijgt over chips voor datacenters of smartapparatuur.

Bij SoftBank gaan nu stemmen op om ARM als zelfstandig bedrijf naar de beurs te brengen. Maar er is naar verluidt ook een factie binnen het investeringsfonds die wil afwachten of toezichthouders alsnog akkoord gaan. In een formele reactie aan Bloomberg zeggen SoftBank en Nvidia nog steeds te hopen op goedkeuring. Als de deal niet doorgaat krijgen SoftBank en ARM een vergoeding van in totaal 2 miljard dollar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in