Overslaan en naar de inhoud gaan

Amerikaanse toezichthouder wil ARM-overname Nvidia stoppen

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wil de overname van chipontwerper ARM tegenhouden. Chipleverancier Nvidia hoopt de deal te sluiten voor 40 miljard dollar, maar de kans dat het doorgaat slinkt.
Nvidia Quadro-chip
© Nvidia
Nvidia

De FTC heeft afgelopen donderdag namelijk bezwaar gemaakt tegen de overname. Binnenkort volgt een rechtszaak. De organisatie stelt dat de overname kan leiden tot oneerlijke concurrentie, zo schrijft Financial Times. De overname geeft Nvidia te veel controle over technologie en ontwerpen, die rivalen ook nodig hebben. Het zou ook kunnen leiden tot minder innovatie.

Meerdere onderzoeken

De Europese Commissie gaf eerder aan een uitgebreid onderzoek te starten naar de gevolgen en vreest voor hogere prijzen en verminderde innovatie. Ook het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de beoogde overname van chipfabrikant ARM nader. De Britse minister Nadine Dorries van Digitale Zaken heeft een tweede fase in het onderzoek aangekondigd, onder meer vanwege zorgen rondom nationale veiligheid.

De deal van Nvidia en ARM werd in september 2020 aangekondigd. Qualcomm, een belangrijke leverancier van processoren voor Android smartphones, maakte begin 2021 bezwaar tegen de overname. De processoren van Qualcomm gebruiken ook chips van ARM. Apple stapt voor de ontwikkeling van Mac-computers binnenkort ook over op ARM-technologie.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in