Management

Juridische zaken
nvidia

Amerikaanse toezichthouder wil ARM-overname Nvidia stoppen

Kans op doorgaan deal slinkt.

Nvidia Quadro GPU (links) © Nvidia
3 december 2021

Kans op doorgaan deal slinkt.

De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) wil de overname van chipontwerper ARM tegenhouden. Chipleverancier Nvidia hoopt de deal te sluiten voor 40 miljard dollar, maar de kans dat het doorgaat slinkt.

De FTC heeft afgelopen donderdag namelijk bezwaar gemaakt tegen de overname. Binnenkort volgt een rechtszaak. De organisatie stelt dat de overname kan leiden tot oneerlijke concurrentie, zo schrijft Financial Times. De overname geeft Nvidia te veel controle over technologie en ontwerpen, die rivalen ook nodig hebben. Het zou ook kunnen leiden tot minder innovatie.

Meerdere onderzoeken

De Europese Commissie gaf eerder aan een uitgebreid onderzoek te starten naar de gevolgen en vreest voor hogere prijzen en verminderde innovatie. Ook het Verenigd Koninkrijk onderzoekt de beoogde overname van chipfabrikant ARM nader. De Britse minister Nadine Dorries van Digitale Zaken heeft een tweede fase in het onderzoek aangekondigd, onder meer vanwege zorgen rondom nationale veiligheid.

De deal van Nvidia en ARM werd in september 2020 aangekondigd. Qualcomm, een belangrijke leverancier van processoren voor Android smartphones, maakte begin 2021 bezwaar tegen de overname. De processoren van Qualcomm gebruiken ook chips van ARM. Apple stapt voor de ontwikkeling van Mac-computers binnenkort ook over op ARM-technologie.  

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.