Overslaan en naar de inhoud gaan

ARM-overname door Nvidia diepgaander onderzocht door Britten

Het Verenigd Koninkrijk gaat de beoogde overname van chipfabrikant ARM door concurrent Nvidia nader onderzoeken. De Britse minister Nadine Dorries van Digitale Zaken heeft een tweede fase in het onderzoek aangekondigd, onder meer vanwege zorgen rondom nationale veiligheid.
Nvidia logo (in licht)
© Nvidia
Nvidia

Het Amerikaanse bedrijf Nvidia kondigde in september 2020 aan dat het de Britse chipontwerper ARM voor 40 miljard dollar wil overnemen van de Japanse SoftBank Group. De Britse Competition and Markets Authority (CMA) boog zich als eerste over de voorgenomen overname, waarna deze zorgen uitte over het verkleinen van de concurrentie. Door de overname zou bijvoorbeeld de concurrentie binnen de datacenter-, IoT- en gamingmarkt afnemen. De CMA adviseerde daarom diepgaander onderzoek.

Afgelopen augustus zeiden bronnen van Bloomberg dat het Verenigd Koninkrijk ook zorgen heeft over de gevolgen die de deal heeft voor de nationale veiligheid. Daarom zou het land overwegen de overname tegen te houden. Nu uit minister Dorries die zorgen hardop, schrijft The Guardian. "ARM heeft een unieke plek in de wereldwijde toeleveringsketen en we moeten ervoor zorgen dat alle implicaties van deze transactie overwogen worden", aldus Dorries. "De CMA rapporteert nu direct aan mij over concurrentie en de nationale veiligheid en geeft advies over de volgende stappen."

De minister is specifiek bang dat er minder nadruk op de beveiliging van producten komt te liggen, zo schrijft ze in een brief. Als de concurrentie na de overname inderdaad afneemt, zijn er bijvoorbeeld minder prikkels voor ARM en Nvidia om te innoveren. Ook is ze bang dat ARM onder wetten van andere landen kan vallen, waardoor het intellectueel eigendom mogelijk minder veilig is. Dat zou ook weer gevolgen kunnen hebben voor de mogelijkheid van het Verenigd Koninkrijk om verdedigings- en beveiligingssystemen die voorzien zijn van ARM-producten te maken, gebruiken of ondersteunen. 

Tweede onderzoek

Om die redenen besluit de minister nu dat er een tweede, diepgaander onderzoek door de CMA naar de overname komt. Nvidia zegt tegenover The Guardian mee te werken aan het onderzoek en te willen helpen om zorgen weg te nemen. De CMA heeft 24 weken om het onderzoek uit te voeren, al kan dat nog met acht weken verlengd worden. 

Naast het Verenigd Koninkrijk onderzoekt ook de Europese Commissie de voorgenomen overname. De verwachting is dat de Europese Commissie meegaat in de lijn van de Britse CMA. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in