Management

Infrastructuur
ARM chip

ARM in handen van Nvidia

Nividia legt 40 miljard dollar op tafel voor van oorsprong Britse chipontwerper.

© ARM
14 september 2020

Nividia legt 40 miljard dollar op tafel voor van oorsprong Britse chipontwerper.

Het Japanse technologieconcern SoftBank heeft maandag bekendgemaakt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor maximaal 40 miljard dollar te verkopen aan de Amerikaanse producent van chips en grafische kaarten Nvidia. Het zou gaan om een van de grootste overnames in de chipsector ooit.

"We hebben een definitieve overeenkomst bereikt met Nvidia om alle aandelen in Arm te verkopen voor een waarde van maximaal 40 miljard dollar", zei SoftBank in een verklaring. De deal is onder voorbehoud van goedkeuring door autoriteiten in onder anderen Groot-Brittannië, China, de Verenigde Staten en de Europese Unie, staat in het schrijven.

Als die goedkeuring er komt, gaat het om een van de grootste fusieovernames ter wereld van dit jaar. Met name de goedkeuring vanuit China kan een heikel punt worden, verwachten kenners. ARM wordt door de overname een Amerikaans bedrijf en valt daarmee onder de restricties die de Amerikaanse regering Chinese bedrijven heeft opgelegd ten aanzien van het gebruik van Amerikaanse technologie. Veel Chinese bedrijven zijn ook afhankelijk van ARM-ontwerpen. Bovendien heeft ARM een Chinese dochteronderneming.

SoftBank kreeg het in Cambridge gevestigde ARM in 2016 in handen voor een bedrag van 32 miljard dollar. ARM levert chiptechnologie voor gebruik in bijvoorbeeld smartphones, waaronder aan Apple. Door een verkoop kan SoftBank de schuld verder verlagen.

Nvidia heeft gelijk plannen bekend gemaakt voor uitbreiding van de activiteiten rond de ARM-campus in het Britse Cambridge. Er komt daar een nieuw Nvidia/ARM-onderzoeks- en opleidingscentrum van "wereldklasse" op het gebied van kunstmatige intelligentie. Onderdeel van die plannen is de bouw van een nieuwe supercomputer voor AI gebaseerd op Nvidia/ARM-technologie.

ARM blijft werken voor bekende klanten

Nvidia bevestigt dat het open licentie-model van ARM blijft bestaan. ARM maakt zelf geen chips maar specialiseert zich in het ontwerpen van energiezuinige chiparchitecturen die door een groot aantal klanten waaronder Apple, worden gebruikt voor het produceren van hun eigen chips voor mobiele apparatuur.  Afgelopen jaar werden meer dan 22 miljard chips op basis van de ARM-architectuur afgeleverd. Ter vergelijking, Nvdia produceerde vorig jaar 100 miljoen chips, voornamelijk grafische chips, die een nieuwe toepassing hebben gevonden in krachtige computers voor het uitvoeren van kunstmatige-intelligentietaken.

Lees meer over
1
Reacties
RBx 14 september 2020 17:10

FF snel in 4 jaar 8.000 miljoen dollar verdient

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.