Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft en Google hard gegroeid in Nederlandse cloudmarkt

Terwijl de Tweede Kamer aandringt op het afzweren van Amerikaanse cloudleveranciers bij de rijksoverheid, neemt de afhankelijkheid van Amerikaanse techreuzen Microsoft en Google bij Nederlandse organisaties in het algemeen sterk toe.
Windows logo
© Microsoft
Microsoft

Het aantal cloudcontracten ter waarde van meer dan een miljoen euro van de techreuzen Microsoft en Google met Nederlandse organisaties is het afgelopen jaar ongeveer verdubbeld, zo wordt duidelijk uit onderzoek van Eraneos (voorheen Quint) en Whitelane Research, dat zo’n 70-80% van alle grote contracten in Nederland in beeld heeft.

In het jaarlijkse klanttevredenheidonderzoek onder IT-outsourcingleveranciers van Eraneos en onderzoeksbureau Whitelane Research werden 2022 in totaal 216 contracten met Cloudleveranciers Microsoft Office 365 (143) en Microsoft Dynamics 365 (73) beoordeeld. Een jaar geleden waren dat er gezamenlijk 121, waarvan 32 contracten met Microsoft Dynamics 365 en 89 contracten met Microsoft Office 365.

Coronapandemie bezorgt techreuzen groei

Peter Luijendijk en Marcel Blommestijn van Eraneos noemen de toename in het aantal cloudcontracten zeer groot in vergelijking met voorgaande jaren. “Dit zijn echt grote aantallen. Een enorme groei, waarbij vooral Microsoft garen spint”, zo constateert Blommestijn. Luijendijk vermoedt dat de verklaring van die groei terug te vinden is in de Coronapandemie. Veel organisaties schakelden toen van werken op kantoor naar thuiswerken en gingen in zee met Microsoft vanwege Teams, Office 365 en andere populaire pakketten.

Onderzoeksbureau Whitelane stelde organisaties een jaar geleden in het tevredenheidsonderzoek nog de vraag in hoeverre zij behoefte hebben aan een Europese cloudleverancier, waarbij een groot deel aangaf dat dit een wens is. “Maar de markt is eigenlijk al vergeven voordat we een Europese aanbieder van formaat hebben” zegt Blommestijn.

Afhankelijkheid neemt toe

Tijdens de pandemie zagen Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft hun aandelen door het massaal thuiswerken fors stijgen. Voor de 'Big Five' werd COVID-19 zodoende financieel gezien eerder een champagnemoment dan een crisis. De groeiende afhankelijkheid baarden experts in 2020 zorgen, zo gaven zij in destijds aan tegenover AG Connect. Onder meer toenmalig IT-politicus van het jaar Kees Verhoeven waarschuwde destijds om niet ‘blind te vallen’ voor corona-oplossingen’. José van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving aan de Universiteit Utrecht, gaf in 2020 tegenover AG Connect aan niet helemaal gerust op de groei van de toch al enorme techbedrijven.

Met de resultaten van het laatste onderzoek van Eraneos en Whitelane Research, dat volgens betrokkenen Blommestijn en Luijendijk zo’n 80% van de betreffende markt dekt, wordt duidelijk dat de afhankelijkheid van de techreuzen sindsdien alleen maar verder is toegenomen.

Eraneos onderzoek
Eraneos onderzoek

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in