Management

Branche
Teams thuiswerken

Zorgen over door coronavirus florerende techreuzen

‘We zijn nóg afhankelijker geworden.'

7 mei 2020

Amazon, Apple, Facebook, Google en Microsoft zien hun aandelen door het massaal thuiswerken fors stijgen. Beurskoersen zitten in de lift en gebruikersaantallen exploderen. Voor de 'Big Five' is COVID-19 financieel gezien eerder een champagnemoment dan een crisis. De groeiende afhankelijkheid baart hoogleraar José van Dijck en Kamerlid Kees Verhoeven zorgen.

Terwijl de coronacrisis er in sommige sectoren hard inslaat, zijn het voor grote IT-leveranciers juist gloriedagen. Webwinkelgigant Amazon zag de omzet over het eerste kwartaal stijgen tot 75 miljard dollar, zo'n 26 procent meer dan een jaar geleden. Bij Microsoft waren zowel de winst als de omzet van het bedrijf boven de verwachtingen. Hetzelfde geldt voor Google. En ook Facebook en Apple presenteerden mooie cijfers.

Veel snellere digitalisering

De oorzaak van dat succes is moeilijk te missen. Alex van den Bergh, directeur bij outsourcingsexpert Quint, ziet door de coronacrisis "de halve wereld" thuiswerken. En dat heeft hoe dan ook gevolgen voor de winsten en omzetten. Met name de allergrootste bedrijven profiteren ervan. “Er gebeuren nu dingen waarvan we wisten dat die de komende vijf jaar zouden gaan gebeuren. Maar door het coronavirus gaat het veel sneller. De opkomst van thuiswerktoepassingen zoals Microsoft Teams, Zoom en Webex is onvoorstelbaar groot en gebeurt onvoorstelbaar snel.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!