Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer: kabinet moet cloudbeleid heroverwegen en kiezen voor Europees alternatief

Het kabinet gaat de keuze om commerciële cloudaanbieders bij de Rijksoverheid toe te staan heroverwegen en een Europees cloudalternatief kiezen. Een motie hierover die is ingediend door VVD, Volt, D66, CDA en ChristenUnie heeft dinsdag een meerderheid behaald.
werken

De partijen riepen in de motie op om bij "zowel de eerstvolgende evaluatie van het Rijksbreed cloudbeleid 2022 als bij het aflopen van de I-strategie Rijk 2021–2025 de doorgifte van persoonsgegevens en overheidsdata naar landen buiten de EER te heroverwegen en de keuze te maken voor een Europees cloudinitiatief".

In het Rijksbreed cloudbeleid 2022 dat afgelopen oktober is gepubliceerd, staat aangekondigd dat de overheid voortaan van commerciële clouddiensten gebruik mag maken. Deze nieuwe strategie, uitgedragen door staatssecretaris Alexandra van Huffelen, heeft veel stof doen opwaaien. Volgens de nu aangenomen motie moet dit besluit bij de eerstvolgende evaluatie worden heroverwogen en moet er een keuze worden gemaakt voor een Europees alternatief.

Kamerlid Queeny Rajkowski, initiatiefneemster van de motie, gaf eerder tegenover AG Connect aan dat ze naast betere gegevensbescherming ook een economisch voordeel ziet bij een Europese cloudaanbieder voor het Rijk. "Door het werken met Europese aanbieders zorgen we voor een sterke Europese economie waar wij allemaal van profiteren en houden we de gegevens van Nederlanders veilig en in eigen huis."

Kritiek en advies toezichthouder

Eerder hebben diverse experts aangegeven allerminst gerust te zijn over het nieuwe cloudbeleid waarin commerciële aanbieders voortaan zijn toegestaan voor de Rijksoverheid. Dirk-Willem van Gulik en Frederik Zuiderveen Borgesius waarschuwden tegenover AG Connect onder meer voor rechtszaken en het in gevaar brengen van de digitale soevereiniteit van Nederland.

Daarnaast hebben hoogleraren Bart Jacobs en José van Dijck gehakt gemaakt van het regeringsbesluit om overheidsgebruik van commerciële clouds toe te staan, onder strikte voorwaarden. Jacobs en Van Dijck noemden het onvoorzichtig, slecht getimed, kritische rapporten negerend, en naïef. Ook toezichthouder de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stelde dat het opslaan van overheidsdata bij commerciële partijen buiten de EER grote risico’s met zich meebrengt.

Details

De details over hoe het kabinet precies invulling gaat geven aan de aangenomen motie moeten nog worden uitgewerkt. Dit betreft ook het moment van de evaluatie, waarop dan de heroverweging van het cloudbeleid moet worden gedaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in