Overslaan en naar de inhoud gaan

Partijen willen dat Rijksoverheid alsnog kiest voor Europese cloudleverancier

VVD, Volt, D66, CDA en ChristenUnie hebben donderdag een motie ingediend waarmee ze het kabinet oproepen om af te zien van Amerikaanse Cloudaanbieders. De partijen willen dat er wordt gekozen voor een Europees alternatief.
Tweede Kamer, vergadering
© Tweede Kamer
Tweede Kamer

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering maakte onlangs bekend dat het kabinet commerciële cloudaanbieders voor de Rijksoverheid gaat toestaan, maar die koers leidt tot grote zorgen. Volgens VVD-Kamerlid Queeny Rajkowski, de initiatiefnemer van de motie, wordt het leeuwendeel van de commerciële cloudmarkt gedomineerd door Amerikaanse partijen. Bij het gebruik van deze diensten is er sprake van doorgifte van Nederlandse overheidsdata en persoonsgegevens aan partijen buiten de Europese Economische ruimte (EER).

Kritiek van experts

Eerder gaven experts aan allerminst gerust te zijn op het nieuwe cloudbeleid. Dirk-Willem Van Gulik en Frederik Zuiderveen Borgesius waarschuwden eerder tegenover AG Connect onder meer voor rechtszaken en het in gevaar brengen van de digitale soevereiniteit in Nederland. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens stelde dat het opslaan van overheidsdata bij commerciële partijen buiten de EER grote risico’s met zich meebrengt.

De partijen roepen in de motie op om de evaluatie van het Rijksbrede cloudbeleid 2022 te heroverwegen, waarin werd geconcludeerd dat de Rijksoverheid voortaan van commerciële clouddiensten gebruik mag maken. Bij de eerstvolgende evaluatie moet een keuze worden gemaakt voor een Europees alternatief.

Economisch voordeel

Rajkowski ziet bovendien naast meer veiligheid ook een economisch voordeel van een Europese cloudaanbieder voor de Rijksoverheid, zo laat ze weten aan AG Connect. “Door het werken met Europese aanbieders zorgen we voor een sterke Europese economie waar wij allemaal van profiteren en houden we de gegevens van Nederlanders veilig en in eigen huis.”

Dinsdag wordt er door de Tweede Kamer over gestemd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in