Overslaan en naar de inhoud gaan

EU-toezichthouder gaat voor Europese cloud, en biedt die aan EU-instanties

De wens voor Europese clouds lijkt te stuiten op gebrek aan daadwerkelijke alternatieven voor Amerikaanse aanbieders, maar dat blijkt in de praktijk toch wel mee te vallen. De Europese toezichthouder voor databescherming toont nu niet alleen dat het kan, door zelf Nextcloud te gebruiken als veilig samenwerkingsplatform, maar gaat nog een stap verder.
Privacy, GDPR
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De European Data Protection Supervisor (EDPS) voegt de daad bij het woord van zijn toezicht op dataprivacy en databescherming. De Europese toezichthouder is begonnen met een pilotproject voor een eigen, Europees cloudplatform. Daarvoor doen aanbieders Nextcloud en LibreOffice Online dienst om een samenwerkingscloud te bieden voor het maken, delen en bewerken van documenten, het verzenden van berichten, het voeren van videogesprekken, en meer.

Van en op Europese bodem

Deze hedendaagse werkzaamheden worden dan verricht in een beveiligde cloudomgeving, die geheel van en op Europese bodem is. Hierbij wordt voldaan aan alle databeschermingswetten en -regels die gelden in de Europese Unie (EU), zo meldt de datawaakhond.

EDPS-supervisor Wojciech Wiewiórowski roemt de mogelijkheid van opensourcesoftware om databeschermingsvriendelijke alternatieven te bieden voor veelgebruikte, grootschalige cloudaanbieders. Die bedrijven zijn veelal van Amerikaanse herkomst en data van gebruikers gaat dan vaak de EU uit. Oplossingen zoals de Nextcloud/LibreOffice-opstelling die de EDPS nu uitrolt, kunnen de afhankelijkheid van grote, monopolistische spelers terugdringen en lock-in bij leveranciers tegengaan.

Breder proces

De EDPS doet dit nu niet alleen voor zichzelf. De instantie heeft een contract gesloten met een Nextcloud-partner dat  open staat voor alle EU-instituten, -organen, -kantoren en -agentschappen. Terwijl de opensource-omarmende cloudafnemer geen namen noemt, laat Nextcloud weten aan AG Connect dat het om TAS Group gaat. Afgelopen zomer is al een Europees initiatief onthuld om een alternatief voor de veelgebruikte Microsoft 365-cloud op te tuigen.

De komende maanden gaat de Europese toezichthouder de nu omarmde opensourcetools en cloudomgeving evalueren. Het gaat er daar ook om hoe dit andere EU-organisaties kan helpen in hun dagelijkse werkzaamheden. Het pilotproject is onderdeel van een breder proces voor 'IT-reflectie' dat de EDPS vorig jaar al heeft ingezet.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in