Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN Amro: IT-branche groeit flink in 2021 dankzij coronacrisis

De Nederlandse IT-branche gaat zich razendsnel herstellen van een licht gedaalde omzet en groeit in 2021 maar liefst met 4 procent. Dat meldt ABN AMRO in een sectorprognose. IT-bedrijven voelen in 2020 licht de pijn van de coronacrisis, maar die wordt sterk verzacht omdat de samenleving meer op digitale middelen is gaan leunen. Andere branches kunnen van die groei meeprofiteren.

De uitbraak van het coronavirus heeft de Nederlandse economie met een krimp van 8,5 procent in het tweede kwartaal in een diepe recessie doen belanden. De Technologie-, Media- en Telecomsector (TMT) ontspringt ook de dans niet met een krimp van 6 procent.

Binnen de TMT-sector blijft de IT-branche echter goed overeind met een krimp van 'slechts' 2 procent. ABN Amro verwacht bovendien dat de IT-branche in 2021 alweer ruim boven pre-coronaniveau zal presteren. De crisis levert IT-bedrijven mogelijk zelfs een structureel voordeel op. Voor 2021 is daarom 4 procent groei voorspeld. 

Zeer positief beeld IT-markt

Het beeld voor de IT-branche is voor de middellange termijn volgens de bank zeer positief. Dat komt omdat er door thuiswerken meer vraag ontstaat naar software, dataverkeer en clouddiensten. Hetzelfde geldt ook voor hulpmiddelen bij het thuiswerken zoals monitors, webcams en printers.

Cloudoplossingen 

Bovendien blijkt uit de Cloud Adoptie Monitor Nederland, een marktonderzoek onder Nederlandse bedrijven en instellingen met twintig of meer werknemers, dat het gebruik van cloudoplossingen in de eerste helft van dit jaar sterk is toegenomen. Hetzelfde ziet ABN Amro bij videovergaderen en werkplekoplossingen op afstand.

ABN Amro denkt dat de coronacrisis IT-bedrijven zelfs structureel voordelen kan bieden, omdat thuiswerken breder gefaciliteerd wordt en diensten meer gedigitaliseerd zijn in de afgelopen maanden.

Productieproblemen China

De productieproblemen in China hadden een negatieve impact op de sector. Ook gaat met de IT-dienstverlening de komende tijd meer last krijgen. “Veel opdrachtgevers van de IT-branche gaan het moeilijk krijgen en hun eerste zorg zal zijn hun bedrijf overeind te houden, waardoor zij opdrachten uitstellen of waardoor deze in het geval van faillissement zelfs geheel wegvallen.”

Roaming-inkomsten gedaald

De telecomsector beleeft zowel positieve als negatieve effecten. De stijgende vraag naar bedrijfsnetwerkdiensten en uitbreiding van mobiele bedrijfsnetwerken zijn voor de telecomsector positief. Aan de andere kant is er ook een daling waarneembaar in de roaming-inkomsten, omdat er minder naar het buitenland gereisd wordt.

De kansen liggen volgens ABN Amtro in de recente veiling van de Nederlandse frequenties van het 5G-netwerk. “Hoewel het aanbieden van 5G op korte termijn flinke investeringen vergt, liggen er mogelijkheden op de zakelijke markt, waar bestaande innovaties met 5G kunnen worden opgeschaald.”

TMT-sector flink in de min

De effecten van de coronacrisis zijn binnen de gehele Technologie-, Media- en Telecomsector (TMT) al met al uiteenlopend. ABN Amro verwacht in totaal een krimp van 6 procent, waarna gedeeltelijk herstel volgt. Met name reclamebureaus en drukkerijen krijgen klappen. Ook afgelaste evenementen en beurzen hebben negatieve invloed.

Als thuiswerken en digitale zorgverlening vaste voet aan de grond krijgen, kan de sector echter relatief spoedig herstellen, zo verwachten de onderzoekers. Volgens ABN gaat de gehele TMT-sector, aangejaagd door de IT-markt, in 2021 met 4 procent groeien. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in