Overslaan en naar de inhoud gaan

KPN tevreden na aanzetten 5G: 'Iets bijzonders neergezet'

KPN heeft het vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie deze week aangezet. KPN-directeur 5G Jacob Groote voorziet grote kansen voor zijn zakelijke klanten. "Er zijn deze week allerlei nieuwe toepassingen mogelijk geworden."
5G op chippatroon
© KPN
KPN

De eerste dagen wordt nauw in de gaten gehouden hoe het 5G-netwerk functioneert, vertelt Groote aan AG Connect. "Alles loopt tot nu toe perfect, zoals verwacht. We zijn geen gekke dingen tegengekomen. Uiteraard hebben we alles vooraf ook uitgebreid getest", vertelt hij.

Patiënten realtime monitoren

Vanuit de klantenkring van KPN was er al veel interesse in wat er technisch mogelijk is met 5G. "Met fieldlabs testen we nieuwe toepassingen en bedenken we samen met klanten een businessmodel. Camerabeveiliging bijvoorbeeld, heeft er enorm veel baat bij. Maar denk ook aan de gezondheidszorg. Met 5G kunnen we meer patiënten realtime monitoren in hun thuisomgeving. Omdat er meer capaciteit is zijn er stappen mogelijk op dit gebied."

Wordt de volgende 5G-veiling, die nog grotere verschillen in snelheid gaat opleveren, niet nog veel interessanter voor KPN? "Die zal zeker belangrijk worden, omdat dat nog een groter verschil in snelheid gaat opleveren", zegt Groote. "Deze frequentie gaat gevolgen hebben voor onze zakelijke klanten. De capaciteit van verbindingen is na deze laatste veiling flink vergroot. Voor het verder digitaliseren van bedrijven levert dat grote kansen op. We gaan de komende tijd partnerships met bedrijven verder ontwikkelen."

Nederland vooruit helpen

Groote gelooft dat erin dat er deze week 'iets bijzonders' is neergezet door KPN. "We gaan Nederland vooruit helpen met digitaliseren en daar gaan we op gebied van veiligheid, gezondheidszorg, mobiliteit, logistiek en de maakindustrie allemaal van profiteren."

Met 5G kan KPN klanten garantie geven op een goede verbinding zoals tele-operations, waarbij heftrucks en kranen op afstand bestuurd worden. Ook is het mogelijk om mobiele data van speciale toepassingen in Nederland met voorrang beschikbaar te houden. Bijvoorbeeld bij pinbetalingen, stoplichten en paaltjes in de binnenstad die in de grond moeten zakken voor hulpdiensten, zo meldt het bedrijf.

In deze video zijn een aantal toepassingen te zien met 5G waarmee KPN experimenteert.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in