Innovatie & Strategie

Branche
5G

KPN tevreden na aanzetten 5G: 'Iets bijzonders neergezet'

'Grote stappen in gezondheidszorg mogelijk'

© KPN
31 juli 2020

'Grote stappen in gezondheidszorg mogelijk'

KPN heeft het vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie deze week aangezet. KPN-directeur 5G Jacob Groote voorziet grote kansen voor zijn zakelijke klanten. "Er zijn deze week allerlei nieuwe toepassingen mogelijk geworden." 

De eerste dagen wordt nauw in de gaten gehouden hoe het 5G-netwerk functioneert, vertelt Groote aan AG Connect. "Alles loopt tot nu toe perfect, zoals verwacht. We zijn geen gekke dingen tegengekomen. Uiteraard hebben we alles vooraf ook uitgebreid getest", vertelt hij.

Patiënten realtime monitoren

Vanuit de klantenkring van KPN was er al veel interesse in wat er technisch mogelijk is met 5G. "Met fieldlabs testen we nieuwe toepassingen en bedenken we samen met klanten een businessmodel. Camerabeveiliging bijvoorbeeld, heeft er enorm veel baat bij. Maar denk ook aan de gezondheidszorg. Met 5G kunnen we meer patiënten realtime monitoren in hun thuisomgeving. Omdat er meer capaciteit is zijn er stappen mogelijk op dit gebied."

Wordt de volgende 5G-veiling, die nog grotere verschillen in snelheid gaat opleveren, niet nog veel interessanter voor KPN? "Die zal zeker belangrijk worden, omdat dat nog een groter verschil in snelheid gaat opleveren", zegt Groote. "Deze frequentie gaat gevolgen hebben voor onze zakelijke klanten. De capaciteit van verbindingen is na deze laatste veiling flink vergroot. Voor het verder digitaliseren van bedrijven levert dat grote kansen op. We gaan de komende tijd partnerships met bedrijven verder ontwikkelen."

Nederland vooruit helpen

Groote gelooft dat erin dat er deze week 'iets bijzonders' is neergezet door KPN. "We gaan Nederland vooruit helpen met digitaliseren en daar gaan we op gebied van veiligheid, gezondheidszorg, mobiliteit, logistiek en de maakindustrie allemaal van profiteren."

Met 5G kan KPN klanten garantie geven op een goede verbinding zoals tele-operations, waarbij heftrucks en kranen op afstand bestuurd worden. Ook is het mogelijk om mobiele data van speciale toepassingen in Nederland met voorrang beschikbaar te houden. Bijvoorbeeld bij pinbetalingen, stoplichten en paaltjes in de binnenstad die in de grond moeten zakken voor hulpdiensten, zo meldt het bedrijf.

In deze video zijn een aantal toepassingen te zien met 5G waarmee KPN experimenteert.

 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 02 augustus 2020 01:32

Het grote uitbaten van 5G is begonnen: "... bedenken we samen met klanten een businessmodel".
En nog even en we kunnen niet meer zonder.
Simpele vraagjes:
- Is er voldoende medisch personeel om "meer patiënten realtime te monitoren in hun thuisomgeving"
- Voor welke patiënten zijn deze diensten? Voor de rijken die zich dit kunnen veroorloven, via geprivatiseerde zorgdienstverleners?
Ondertussen is er geen geld voor noodzakelijke investeringen: economische (corona-)crisis, energietransitie door klimaatcrisis, milieuvriendelijker landbouw door o.a. stikstofcrisis, etc.
5G jaagt de mobiliteit, het energiegebruik, elektromagnetische vervuiling en de economische groei (zoals gemeten als BBP, dat gaat niet over welzijn) aan. Dat lijkt me niet een zorgvuldig antwoord op de echte vragen van deze tijd voor deze wereld.
En dan is er nog de zorg om onze gezondheid en 5G.
Ooit is er door Deense scholieren onderzoek gedaan naar de invloed van Wifi-straling op de groei van tuinkers. Dit is vervolgens bekritiseerd maar ook herhaald, met bijna gelijk resultaat: Wifi-straling remt de ontkieming:
https://5gisnietoke.nl/bronnen/Universiteit-Brussel-2015.html
Het onderzoek is ook tegengesproken:
https://www.pepijnvanerp.nl/2013/05/danish-school-experiment-with-wifi-…
Maar lees ook bv. de reactie van: Jelle van dijk, 18/05/2017 at 4:55 pm., waarin hij oproept tot een werkelijk wetenschappelijke weerlegging van de onderzoeksresultaten.
Mijn vraag: waarom heeft dit onderzoek niet zwaarder meegeteld in de afweging om de 5G-frequentieveiling doorgang te laten vinden? Zwitserland (e.a.) heeft wel een moratorium ingesteld op 5G.
[Oproep vóórdat je 5G in gebruik neemt:] lees e.e.a., ook de verwijzingen en de genoemde reactie en vraag je af of men werkelijk de MOED heeft gehad tegen de krachtige 5G-lobby (China, VodafoneZiggo, KPN en T-Mobile) in te gaan? 'Safety first' komt te vaak nà private winst, zeker als het om publieke belangen gaat.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.