Overslaan en naar de inhoud gaan

ABN AMRO verwacht forse krimp voor technologie, media en telecom

ABN AMRO verwacht dit jaar een krimp van 1 procent in een scenario waarbij de ‘lockdown’ twee maanden duurt en daarna stapsgewijs wordt opgeheven. Het coronavirus heeft volgens de bank voor langere tijd grote gevolgen voor ondernemers binnen de sector Technologie, Media en Telecom (TMT). Een algehele economische krimp van 3,8 procent lijkt een reeël scenario.
Op zoek naar geld
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Volgens de bank is op korte termijn crisismanagement nodig, maar tegelijk moeten ondernemers alvast verder kijken. Technologie, media en telecom worden volgens ABN AMRO op verschillende manieren hard geraakt: mediabudgetten worden ingeperkt, met vraaguitval en dalende inkomsten van advertentieruimte tot gevolg. Door de teruglopende productie vanuit China ontstaat er een voorraadtekort bij groothandels van hardware. Daarnaast worden nieuwe of eventueel geplande kapitaalinjecties voor de tech-startups worden opgeschort. 

De invloed van de anderhalve-meter-samenleving is op de sector relatief klein, aangezien het meeste werk vanuit huis kan worden gedaan. "Werk dat op locatie plaatsvindt, zoals het aanleggen van een IT-netwerk, kan relatief gemakkelijk op anderhalve meter afstand worden gedaan. De branche die het meest wordt geraakt zijn de productie- en contentbedrijven. Series, films en televisie-formats zijn lastig te produceren op anderhalve meter", zo schrijven onderzoekers van de bank.

Hardware-leveranciers

ABN AMRO ziet ook dat het afgelasten van evenementen tot en met 1 september 2020 problemen opleveren bij bedrijven die hardware leveren, zoals geluid- en lichtinstallaties. "Goede klantenbinding en ‘vouchers’ voor evenementen die naar 2021 zijn uitgesteld, geeft de branche steun.

De bank schat op basis van onderzoek van NL Digital in dat IT-dienstverleners inkomsten zien dalen doordat grote IT-projecten bij hun klanten worden uitgesteld. Softwarebedrijven verliezen klanten. "Daarbij is het van belang om naar de hele keten te kijken. Als een restaurant dat bepaalde software afneemt de omzet drastisch ziet dalen, kan een abonnement op een softwarepakket zomaar eens ingewisseld worden voor een goedkopere versie van de concurrent."

Profiteren van de crisis

Er is ook profijt.  "Door het thuiswerken, het extra onlineverkeer en toenemende dataverkeer speelt de IT-branche een belangrijke rol in deze crisis. Vooral de datacenters van telecombedrijven draaien op volle toeren.  Digitale platformen die thuiswerken, scholing of sociale activiteiten faciliteren, doen het goed. SaaS-bedrijven in deze sector kunnen dan ook sterk profiteren, zoals videobellen van Slack; in twee weken is het aantal gebruikers toegenomen van 10 naar 12,5 miljoen." ABN AMRO ziet ook Microsoft flink profiteren, omdat de aantallen gebruikers met maar liefst 300 procent groeien. 

Aanbevelingen voor de IT

De bank beveelt de IT-branche aan om klaar te zijn voor het geval de crisis weer is afgelopen. Er is al jarenlang een personeelstekort. "Het aantal openstaande vacatures in de IT is weliswaar met 14 procent gedaald, maar als de economie straks weer aantrekt, is het van belang om vooraan te staan." Voor de hardwaresector is het belangrijk om op langere termijn meerdere en geografisch goed gespreide toeleveranciers te hebben.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in