Loopbaan

Carriere
Programmeren

Aantal IT-vacatures tijdens coronacrisis afgenomen

Maar de schaarste op IT-arbeidsmarkt blijft. 

21 april 2020

Maar de schaarste op IT-arbeidsmarkt blijft. 

Het aantal vacatures op de IT-arbeidsmarkt is tijdens de coronacrisis afgenomen, blijkt uit cijfers van Jobdigger en de Intelligence Group. Gemiddeld zijn er 14 procent minder openstaande vacatures sinds de intelligente lockdown. Onder meer de vraag naar webtechnici en naar installateurs en onderhoudsmonteurs op het gebied van ICT-technologie is flink afgenomen. De vraag naar telecommunicatie-ingenieurs nam echter flink toe.

De grootste afname in het aantal nieuwe vacatures zit bij de corporates, blijkt uit de cijfers die de Intelligence Group desgevraagd met AG Connect deelde. Daar is sprake van een afname van 19 procent in het aantal vacatures. Bij bureaus is de afname veel minder, namelijk ruim 10 procent. 

De hardste klappen vallen bij mbo-functies. Sinds de intelligente lockdown van start is gegaan is er sprake van een afname van bijna 27 procent als het gaat om nieuwe vacatures. IT'ers op hbo-niveau hebben iets minder last van de coronacrisis. Het aantal nieuwe vacatures waarin om hbo-niveau gevraagd wordt, daalde met krap 12 procent. Op wo-niveau is sprake van een afname van net geen 14 procent. 

Toch komen er nog relatief veel nieuwe vacatures bij per week. In de week van 5 april werden bijvoorbeeld ruim 6.000 nieuwe vacatures geplaatst. Er is dan ook nog altijd sprake van schaarste op de IT-arbeidsmarkt, stelt de Intelligence Group. Die schaarste is echter wel iets minder dan voor de crisis. 

Zij blijven gewild

De daling in het aantal nieuwe vacatures verschilt behoorlijk per functie. Zo is het aantal nieuwe vacatures voor radio- en televisietechnici sinds de intelligente lockdown met bijna de helft afgenomen. Bij webtechnici gaat het om een afname van bijna 35 procent, en ook web- en multimediaontwikkelaars kunnen met een afname van ruim 23 procent op flink minder vacatures rekenen.

Toch zijn er ook beroepen waar er nauwelijks impact zichtbaar is. De vraag naar softwareontwikkelaars daalde met net geen 0,5 procent. Telecommunicatie-ingenieurs kunnen bovendien zelfs rekenen op een flinke stijging in beschikbaar werk. Het aantal nieuwe vacatures voor deze beroepsgroep steeg met ruim 10 procent. 

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.