Overslaan en naar de inhoud gaan

'OpenAI-CEO hield bestaan van ChatGPT geheim voor eigen board'

De bestuursraad van OpenAI wist pas van het bestaan van de geavanceerde AI-chatbot ChatGPT toen het was onthuld op social network Twitter (tegenwoordig X geheten). "Toen ChatGPT in november 2022 uitkwam, was de board niet vooraf daarover geïnformeerd", zegt voormalig OpenAI-bestuurslid Helen Toner nu in interview in een podcast over AI.

De AI-kritische Toner, die directeur is van het Center for Security and Emerging Technology, heeft het veld moeten ruimen nadat het bestuur van OpenAI CEO Sam Altman had ontslagen. Altman is daarna echter triomfantelijk teruggekeerd, nadat hij van Microsoft-CEO Satya Nadella nog een royaal aanbod had gekregen voor een eigen, semi-autonome AI-bedrijfsdivisie bij Microsoft. Daarbij zouden vergaande concessies zijn aangeboden, waaronder vrijstelling van het gebruik van Microsofts Teams-tool.

Gaan voor grote groei

Het toenmalige afzetten van CEO Altman zou zijn geïnitieerd door Toner en OpenAI-topman Ilya Sutskever. Deze beide bestuursleden zouden twee andere board members hebben overtuigd dat Altman de laan uit moest. Dit buiten medeweten van die CEO zelf én van bestuursvoorzitter Greg Brockman, die aan de kant van Altman zou staan.

Brockman was één van de mede-oprichters van OpenAI, net als Sutskever, en richtte zich net als Altman op het realiseren van een zo hoog mogelijk groeitempo. Daarvoor zijn investeerders binnengehaald en is een agressieve verkoopstrategie voor de technologie gekozen. De CEO zou hierbij de board veel te weinig op de hoogte houden van zijn activiteiten. Ook waren er zorgen over veiligheid en impact van AI en de wel erg commerciële koers die werd gevaren.

'Giftige werksfeer' en financieel eigenbelang

De uitlatingen nu van ex-bestuurslid Toner, in de podcast The Ted AI Show, onderschrijven dit beeld. "We hoorden van ChatGPT op Twitter", vertelt de topvrouw die in het interview meer details geeft over hoe het achter de schermen eraan toeging bij het bestuur van het invloedrijk geworden OpenAI. Zo zou Altman als leider een giftige werksfeer hebben bevorderd, compleet met psychologische mishandeling van medewerkers, schrijft nu onder meer Ars Technica naar aanleiding van het podcastinterview met Toner.

Verder zou CEO Altman volgens Toner hebben verhuld dat hij eigenaar was van het OpenAI-startupfonds, terwijl hij ook constant beweerde een onafhankelijk bestuurslid te zijn die geen financieel belang had in het bedrijf. Recentelijk is Altman door OpenAI losgewrikt van dat investeringfonds voor startups op AI-gebied. Zowel qua bezit als ook qua bestuur. De eerdere opstelling zou "een tijdelijke constructie" zijn geweest, aldus de officiële verklaring van het huidige bestuur.

Bestuurscoup mislukt

CEO Altman werd op 17 november vorig jaar plots ontslagen, omdat het bestuur van OpenAI geen vertrouwen meer in hem zei te hebben als leider van het bedrijf. In een verklaring stelde OpenAI dat zijn ontslag volgde op onderzoek waaruit bleek dat hij niet "consistent openhartig was in zijn communicatie". Nog geen week later, op 22 november, keerde Altman weer terug als topman van OpenAI en kondigde het bedrijf een nieuw bestuur aan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in