Overslaan en naar de inhoud gaan

Data- en AI-geletterdheid komt op agenda van topbestuurders, voorspelt Gartner

De rol van Chief Data & Analytics Officers (CDAO's) gaat flink veranderen doordat organisaties niet in staat zijn om de verwachte waarde te putten uit generatieve AI (genAI). Dit voorspelt ICT-marktvorser Gartner. De veranderende rol voor CDAO's (en andere topbestuurders) uit zich in een verbreding van de aandacht op ook digitale geletterdheid van werknemers. Met betere data- en AI-geletterdheid valt de toegevoegde waarde van genAI wel te ontsluiten.

digitale geletterdheid
Shutterstock.com

Tegen 2027 zal volgens Gartner meer dan de helft van de CDAO's budget zeker hebben gesteld voor programma's op de gebieden van datageletterdheid en AI-geletterdheid. Deze financiering voor werknemersgerichte ontwikkeling wordt aangedreven door organisatorisch falen om de verwachte waarde uit genAI te realiseren, stellen analisten van Gartner.

AI-natives worden té afhankelijk van AI

Momenteel zijn er maar weinig organisaties die programma's voor AI-geletterdheid implementeren, merkt het onderzoeksbureau op.  Terwijl de skills voor en mogelijkheden van AI gericht zijn op zeer technische rollen, is de status van AI onderhevig aan snelle veranderingen. Bestuurders beginnen zich namelijk het belang te realiseren van een personeelsbestand dat deskundig is op het gebied van data, analytics en AI, verklaart analist Meilissa Davis van Gartner.

Om werknemers om te toveren in zo'n digitaal onderlegde groep moeten organisaties data- en AI-geletterdheid omarmen als kerncompetenties, adviseert Davis. Kritisch denken en probleemoplossend vermogen kunnen namelijk afnemen doordat zogeheten 'AI-natives' (werknemers die gewend zijn aan bestaan en beschikbaarheid van genAI-toepassingen) meer en meer werken met AI. Daarbij vertrouwen zij dan in toenemende mate op kunstmatige intelligentie voor informatie en voor het nemen van beslissingen.

Fouten vs menselijke zelfstandigheid

Enerzijds zijn genAI-toepassingen niet vrij van fouten en zelfs complete fabricaties (zogeheten AI-hallucinaties). Anderzijds zijn en blijven mensen verantwoordelijk en bij fouten ook aansprakelijk. Gartner waarschuwt er voor dat werknemers die niet goed onderlegd zijn qua data- en AI-geletterdheid minder goed in staat zullen zijn om situaties op eigen vermogen te analyseren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in