Overslaan en naar de inhoud gaan

OpenAI niet langer enige AI-optie bij Microsoft

De Amerikaanse AI-firma OpenAI is niet langer de enige optie op het gebied van kunstmatige intelligentie voor Microsoft. Het techconcern gaat een meerjarige samenwerking aan met de Franse start-up Mistral AI.

Mistral Large, in vergelijking met andere LLM's
Mistral AI

Mistral Large, het nieuwe en meest geavanceerde AI-model van de Franse AI-ontwikkelaar, komt als eerste beschikbaar op het Azure-cloudplatform van Microsoft. De cloudaanbieder meldt dit in zijn aankondiging van de nieuwe samenwerking. Daarbij wordt de nieuwe partner Mistral neergezet als innovatieve koploper in de AI-markt.

'Vooruitgang stimuleren'

Er worden geen financiële details bekendgemaakt. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times neemt het Amerikaanse bedrijf een klein belang in Mistral. De samenwerking tussen de twee bedrijven spitst zich toe op onder meer AI-onderzoek en -ontwikkeling. Daarbij stelt Microsoft - net als bij zijn eerdere AI-partner OpenAI - zijn omvangrijke cloudinfrastructuur ter beschikking voor het ontwikkelen, trainen en draaien van AI-modellen en daarop gebaseerde toepassingen.

"We zijn erg blij met deze samenwerking met Microsoft", laat Mistral-topman Arthur Mensch in een reactie weten. "Samen zijn we vastbesloten om vooruitgang in de AI-industrie te stimuleren en een grote meerwaarde te leveren aan onze klanten en partners wereldwijd."

AI-investeringen in Europa

Microsoft is een belangrijke speler op het gebied van AI. Het bedrijf investeert er flink in. Het techconcern heeft bijvoorbeeld een groot belang in ChatGPT-moederbedrijf OpenAI. Eerder deze maand kondigde Microsoft nog aan de komende twee jaar 3,2 miljard euro te investeren in infrastructuur voor AI in Duitsland. Dat geld is hoofdzakelijk bestemd voor dataverwerkingscentra en cloudinfrastructuur voor AI.

Mistral meldde in december al honderden miljoenen aan investeringen te hebben opgehaald waarmee het een van de leidende AI-bedrijven in Europa is. De waarde van het bedrijf, dat in mei vorig jaar werd opgericht, werd toen geschat op 2 miljard euro. De drie Franse oprichters hebben allemaal ervaring bij grote Amerikaanse techbedrijven, waaronder Meta, het moederbedrijf van onder meer Facebook.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in