Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 April nu echt bedrijfsrijp, aldus Microsoft

Krap een maand na Microsofts verklaring dat de April Update voor Windows 10 gereed was voor zakelijk gebruik, volgt nu de formele 'promotie' van deze Windows 10-versie naar grootzakelijk aangeraden versie. De Windows-maker schuift deze versie (1803) nu namelijk door van zijn releasekanaal voor kleinschalige, gerichte uitrol (zoals in bijvoorbeeld pilotprojecten) naar het kanaal voor algemeen bedrijfsgebruik.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

De patchronde van juli maakt Windows 10 nu écht bedrijfsrijp, volgens Microsoft. De leverancier heeft met die updates voor de grote April Update zijn indeling voor Windows 10 opgeschaald. Versie 1803 van het pc-besturingssysteem is nu van het 'Semi-Annual Channel (Targeted)' gepromoveerd naar 'Semi-Annual Channel'. Deze twee releasekanalen voor de halfjaarlijks uitkomende grote verbouwingen aan Windows 10 droegen voorheen andere namen: respectievelijk 'Current Branch' (CB) en 'Current Branch for Business' (CBB).

Testen in de praktijk

De huidige build was dan simpelweg de meest actuele versie van de officieel uitgebrachte Windows-release. Daarbij maakte Microsoft dan een onderscheid tussen algemeen gebruik, voor consumenten en kleinere ondernemingen, en grootzakelijk gebruik. Voor laatstgenoemde volgt enkele maanden na de release van een nieuwe build dan het signaal groen in de vorm van de 'Current Build for Business'.

Het tijdsverschil tussen de algemene release en de verklaring van rijpheid voor bedrijfsgebruik zit 'm dan in het oplossen van eventueel opduikende bugs. In de praktijk blijkt dit nogal aan de orde te zijn. Zo kon de April Update van Windows 10 niet overweg met bepaalde SSD's van Intel, wat tot crashes en boot-loops kon leiden. Dit is ontdekt ná de release van die grote lenteverbouwing (als huidige build dus). Ook is er een Windows-saboterende bug aan het licht gekomen in combinatie met antivirussoftware, zoals die van Avast.

Rijp en nu echt rijp

Na het fixen van deze en andere bugs heeft Microsoft halverwege juni verklaard dat de April Update klaar is voor zakelijk gebruik. Versie 1803 streeft voorgaande releases van Windows 10 kwalitatief voorbij, aldus de leverancier. De uitrol van de april-release is doorgezet naar alle compatibele apparaten, wat automatische download en installatie door Windows Update betekent. “Enterprise-klanten kunnen dezelfde gerichte aanpak volgen voor het Semi-Annual Channel en Windows 10 versie 1803 volledig inzetten wanneer zij er klaar voor zijn”, blogde Microsoft-topman John Cable nog geen maand geleden.

Nu, met de release van de nieuwste patches op 10 juli, is de Windows 10 met April Update helemaal klaar voor grootzakelijk gebruik. De bevordering naar het halfjaarlijkse releasekanaal, in plaats van alleen het gerichte kanaal, betekent dat conservatieve corporate klanten zonder vrees aan deze Windows 10-release kunnen gaan, schrijft technieuwssite Ars Technica.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in