Beheer

IT beheer
Windows 10 check-in

April Update Windows 10 nu al bedrijfsrijp, stelt Microsoft

Nipt anderhalve maand na release komt de grote april-update van Windows 10 naar zakelijke gebruikers.

15 juni 2018

Nipt anderhalve maand na release komt de grote april-update van Windows 10 naar zakelijke gebruikers.

Microsoft verklaart dat de April Update van dit jaar voor Windows 10 nu al rijp is voor gebruik door bedrijven en grotere organisaties. De nieuwste verbouwing (build 1803) van het pc-besturingssysteem streeft voorgaande releases kwalitatief voorbij, stelt de leverancier.

De April Update (voorheen bekend onder de naam Spring Creators Update) heeft al 250 miljoen apparaten bereikt. Dit meldt Microsoft in een blogpost over de uitrol, die door AI-middelen is ondersteund en gestuurd. Windows 10 draait momenteel op bijna 700 miljoen apparaten totaal, blijkt uit metingen door de maker. De nieuwste openbare release (build 1803) brengt volgens Microsoft aanzienlijke verbeteringen voor zowel de betrouwbaarheid als ook het prestatieniveau.

Beter, sneller en sneller fixen

Zo brengt het een vermindering van 20 procent voor problemen met systeemstabiliteit, een algehele afname van 20 procent voor problemen met drivers van derden. Microsoft noemt een totaal van 400.000 drivers in het ecosysteem voor Windows 10. Daarnaast is het toepassen van de update zelf flink versneld en start de meegeleverde (maar weinig gebruikte) standaardbrowser Edge 40 tot 50 procent sneller op.

Dit wil niet zeggen dat er geen problemen zijn geweest met de April Update voor Windows 10. Microsoft stipt deze ook aan in zijn blogpost waarin het de bredere uitrol naar bedrijven aankondigt. Het stelt die problemen snel op te pakken en duidelijk te communiceren aan gebruikers. “Een recent voorbeeld van de afgelopen maand was een zwart scherm / rebootprobleem dat we hebben gedetecteerd binnen 24 uur nadat het voor het eerst voorkwam.”

Vastloper en antivirus

Deze vastloper die Windows 10 geheel saboteerde, was in combinatie met securitypakket Avast. Microsoft verklaart nu dat het onmiddellijk een updateblokkade heeft doorgevoerd voor alle pc’s die geraakt zouden kunnen worden door dit specifieke probleem met de April Update. Klanten zijn ook snel geïnformeerd, benadrukt Microsoft.

Vervolgens heeft de Windows-maker snel een initiële workaround uitgebracht en is in samenwerking met Avast de oorzaak vastgesteld. Avast heeft daarna een fix uitgebracht, blogt Microsoft. Daarbij heeft de securityleverancier overigens nog wel opmerkt dat het geen Avast-specifiek probleem is en dat andere software ook wordt geraakt.

Automatische update

Toch geeft Microsoft de April Update nu de status voor rijp voor algemeen gebruik, ook door bedrijven en grotere organisaties. “Natuurlijk is ons werk nooit gedaan”, blogt Microsoft-topman John Cable die verantwoordelijk is voor Windows Servicing and Delivery. “We blijven samenwerken met onze hardware- en softwarepartners om aanvullende prestatie- en betrouwbaarheidsverbeteringen in Windows 10 aan te jagen.”

De april-release wordt nu volledig uitgerold naar alle compatibele apparaten, en gaat daarmee de slotfase van de uitrol in. Download en installatie worden automatisch verzorgd door Windows Update. “Enterprise-klanten kunnen dezelfde gerichte aanpak volgen voor het Semi-Annual Channel en Windows 10 versie 1803 volledig inzetten wanneer zij er klaar voor zijn”, blogt Cable. Het besturingssysteem zelf is in ieder geval klaar voor bedrijfsgebruik, aldus de leverancier.

Turbo-uitrol

Het behalen van 250 miljoen installaties vormt voor Microsoft een nieuw record. De April Update heeft deze mijlpaal bereikt in nog niet de helft van de tijd die de vorige grote update nodig had. Dat was de Fall Creators Update die in september vorig jaar is uitgekomen en waarbij upgrades ook zijn geforceerd.

Overigens weerspreken Microsofts eigen installatiecijfers eerdere berichten over de snelle uitrol van de April Update. Daarbij zijn externe schattingen gebruikt die nu dus te optimistisch blijken te zijn. Toch is deze releaseronde de snelste tot op heden voor Windows 10.

1
Reacties
Jos de Weerdt 16 juni 2018 11:10

Ik vind de aankondiging van Microsoft wel optimistisch omdat ik uit eigen ervaring gemerkt heb dat de scan functie van een aantal multifunctionals na deze update niet direct / helemaal niet meer aan de gang te krijgen is.
Vervolgens blijken veel meer gebruikers op diverse fora vergelijkbare problemen te melden.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.