Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Windows 10 Pro wordt ongeschikt voor bedrijven’

De Pro-variant van Windows 10 wordt meer en meer ongeschikt voor enterprise-gebruik, stelt ICT-onderzoeksbureau Gartner. Het baseert dit op het inperken van Pro wat betreft supportperiodes voor tussenreleases én op het verwijden van de kloof tussen Windows 10 Enterprise en Pro.
Windows in aanbouw
© Microsoft
Microsoft

De aanhoudende ontwikkeling van Windows 10, met zijn halfjaarlijkse grote updates, kan lastig zijn voor grote organisaties om bij te houden. Het plannen, testen en dan uitrollen van nieuwe releases van besturingssystemen kost namelijk moeite, tijd en daarmee geld. Ondertussen zet Microsoft zijn strategie van Windows-as-a-Service (WaaS) door: het werkt vlot verder aan volgende grote updates.

Verlengde support en tredmolen

Voor enterprise-klanten biedt de Windows-maker wel verlengde support op voorgaande releases van Windows 10. Normaliter geldt een ondersteuningsperiode van anderhalf jaar voor elke release, zoals de debuutversie (1507) van Windows 10. In dat tijdsbestek krijgt zo’n voorgaande versie relatief kleinere, functionele updates maar ook fixes voor bugs en patches voor kwetsbaarheden.

In november vorig jaar heeft Microsoft plots een supportverlenging afgekondigd voor de eerste grote update (1511): van 18 naar 24 maanden. Deze extensie is bedoeld voor grootzakelijke en educatieve gebruikers, omdat die meer tijd nodig blijken te hebben om mee te gaan in de continue updates in het kader van WaaS. Opvallend genoeg is de supportverlening echter pas gekomen ná het verlopen van de support voor de zogeheten November Update (codenaam Threshold 2).

Significanter dan de timing, zo stelt Gartner, is dat die verlengde support alleen geldt voor de Enterprise- en Education-varianten van Windows 10. De Pro-variant die ook dienst doet bij zakelijke gebruikers zit nog op het regime van verplichte upgrade naar een nieuwere release binnen anderhalf jaar. Met de volgende upgrade weer binnen anderhalf jaar daarna. Enzovoorts.

‘Doodlopend spoor’

Het dwingende WaaS-ritme plus de uitzondering voor Windows 10 Enterprise (en Education) leidt analisten van Gartner nu tot de voorspelling dat Pro een doodlopend spoor is voor bedrijven en andere grote organisaties. “Klanten die Windows 10 Pro gebruiken, moeten Microsofts aankondigingen voor levensloop [van Windows 10 - red.] goed in de gaten houden omdat ze op een gegeven moeten moeten budgetteren voor Windows Enterprise doordat Windows Pro meer gericht wordt op ‘pro-sumers’ en het mkb.”

Dit schrijven Gartner-analisten Stephen Kleynhans en Michael Silver in een recent rapport over de korte supportperiodes die gelden voor Windows 10 en ook voor Office. De in november gegeven verlenging voor 1511 is afgelopen maand verlopen. Dat is samengevallen met het uitkomen van de grote April 2018 Update (1803, codenaam Redstone 4).

Klantenscheiding

Voor deze actuele release, die nu wordt uitgerold en nog op bugs stuit, geldt overigens niet de supportverlening voor Enterprise- en Education-klanten, merkt Microsoft op in zijn Windows lifecycle fact sheet. Formeel bestaat er voor bedrijven nog een optie om verlengde support te krijgen, schrijft Computerworld.com. Dit geeft maar liefst 12 maanden meer tijd bovenop de standaard 18 maanden.

Deze verlenging is vergelijkbaar met de apart betaalde custom support die voor het populaire Windows XP nog is aangeboden aan bedrijven, onderwijsinstellingen en overheidsorganisaties. Het extra jaar support voor oudere Windows 10-releases is beschikbaar via Microsofts zogeheten paid supplemental servicing, wat echter alleen beschikbaar is voor klanten met een enterprise- of education-contract.

Supportdwang

Gartner komt tot de conclusie dat Microsoft een strategie voert om Pro ‘kleinzakelijker’ te maken en bedrijven aan de duurdere Enterprise-variant te krijgen. Laatstgenoemde biedt enkele functies meer die nuttig zijn voor grotere omgevingen. Het kantelpunt zal echter de support zijn, wat het functioneren niet raakt maar wel het veilige gebruik waarmee wet- en regelgeving ook in beeld komt.

Een computer met een versie van Windows 10 die end-of-service is, “wordt kwetsbaarder voor security-risico’s en virussen”, stelt Microsoft in zijn FAQ over de onderhouden versies van Windows 10. Verder is up-to-date zijn verplicht voor het ontvangen van Microsofts hulp bij andere technische supportkwesties.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in