Beheer

IT beheer
bureaublad Windows XP

Ook Nederlandse overheid koopt XP-uitstel

Net als eerder de Engelse en Ierse overheid koopt ook de Nederlandse overheid extra tijd bij Microsoft voor de migratie van Windows XP. Maar Nederland houdt angstvallig geheim wat dat kost.

© Microsoft
4 april 2014

Net als eerder de Engelse en Ierse overheid koopt ook de Nederlandse overheid extra tijd bij Microsoft voor de migratie van Windows XP. Maar Nederland houdt angstvallig geheim wat dat kost.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat via Webwereld weten, dat het met Microsoft een contract heeft getekend voor het doorlopen van de beveiligingsondersteuning van Windows XP. Het contract geldt voor het Rijk, oftewel voor de ministeries en de daaronder vallende organisaties.

Hoeveel dat gaat kosten, wil de woordvoerster van Binnenlandse Zaken niet zeggen. Het gaat volgens haar om 34.000 tot 40.000 pc’s. Microsoft loopt niet te koop met  prijs van dit type contracten, maar in de media wordt vaak een bedrag rond  200 euro genoemd. Bij die prijs zouden de kosten tussen de 7 en 8 miljoen euro komen te liggen.

Migratie verplicht

National technology officer Hans Bos van Microsoft Nederland laat via Computable weten dat het contract de overheid geen carte blanche geeft om door te blijven werken met XP. De ‘custom support’ die Microsoft nu levert aan het Rijk, staat in het teken van de migratie naar een ander platform. Dat wordt gezien de intenties van de overheid waarschijnlijk Windows 7 of 8 – de ministeries zijn daar vrij in – maar het kan ook open source zijn, stelt Bos.

Ook Bos doet geen uitspraken over de kosten van het contract. Wel laat hij weten dat de Rijksoverheid in Nederland de eerste organisatie is die voor custom support tekent. Microsoft is nog wel in gesprek met andere organisaties over deze vorm van dienstverlening.

 

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.