Overslaan en naar de inhoud gaan

April-update brengt Windows 10 beter beheer en beveiliging

Morgen begint de automatische uitrol van de grote april-update voor Windows 10. Deze verbouwing brengt niet alleen eindgebruikers nieuwe snufjes. IT-professionals krijgen verbeterde middelen voor beheer en beveiliging.
verse installatie
© Microsoft
Microsoft

Windows 10 krijgt met de April 2018 Update (voorheen de Spring Creators Update genoemd) belangrijke wijzigingen. Zo schrapt Microsoft de niet aangeslagen muziekdienst Groove Music Pass, de thuisnetwerkservice HomeGroup, en de ingebakken viewer voor zijn zelfontwikkelde ‘PDF-killer’ XPS.

Geven en nemen

Naast deze verwijderingen brengt de grote update voor Windows 10 ook toevoegingen. Voor eindgebruikers is er de handige functie Timeline, om oudere versies van documenten te kunnen selecteren. De ingebouwde browser Edge krijgt nu de eerste elementen voor ondersteuning van Progressive Web Apps (PWA’s) en betere bescherming tegen malware.

Microsoft heeft ook beheerders en developers in het vizier met zijn vernieuwingen in Windows 10. De april-update, die vanaf morgen automatisch wordt gedistribueerd, geeft meer mogelijkheden voor beheer en beveiliging. Dit omvat tools en services voor het geautomatiseerd uitrollen van Windows 10, inclusief het laten meedraaien van eigen scripts bij het uitvoeren van Windows Setup.

Policies vóór eerste inlog

Voor betere beveiliging brengt Microsoft nu Windows Autopilot uit, waarmee beheerders eigen instellingen en policies kunnen toepassen op apparaten voordat gebruikers voor het eerst inloggen. Deze verzameling securitytechnologieën is nu beschikbaar voor Microsofts eigen Surface-lijn, Lenovo-pc’s en Dell-computers. De komende maanden omarmen pc-partners als HP, Toshiba, Panasonic en Fujitsu de mogelijkheden van Windows Autopilot, kondigt Microsoft aan.

Ook voor problemen bij installatie reikt de Windows-maker de helpende hand: de command-line tool SetupDiag helpt bij het vaststellen van problemen bij Windows’s installatie. Verder is er de optie van een uninstall-periode om updates voor Windows 10 terug te draaien. Microsoft zet deze en meer functionaliteit voor zakelijk gebruik uiteen in een blogpost voor IT-professionals.

BSOD

De grote update is na enkele weken uitstel toch nog in april uitgekomen. Op de valreep van de releaseplanning is namelijk nog een bug ontdekt die leidde tot harde vastlopers, compleet met het beruchte blauwe scherm (BSOD). Na fixen hiervan is de grote lente-update op 30 april uitgebracht en sinds die datum handmatig te downloaden.

Microsoft belicht de vernieuwingen voor IT-pro’s in de Windows 10 April 2018 Update:

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in