Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Windows 10 lijdt nog aan onduidelijke UX’

Voorganger Windows 8 is bij de release zeer kritisch (en negatief) beoordeeld door usability-bedrijf Nielsen. Windows 10 heeft het meest zichtbare kritiekpunt geadresseerd en het Start-menu teruggebracht. Maar hoe staat het er nu na enkele grote verbouwingen voor met de UX van het huidige Windows?
Windows 10 Nielsen
© Microsoft
Microsoft

Windows 10 wordt door Microsoft twee keer per jaar voorzien van forse updates, die méér brengen dan alleen patches. De grote verbouwingen in de lente en herfst brengen ook nieuwe functies, veranderingen en verbeteringen. Daarbij heeft Microsoft onder meer de user interface (UI) verder verfijnd. Toch lijdt versie 10 nog aan onduidelijkheden qua gebruikerservaring (user experience, ofwel UX).

7 + 8 = 10

Zo zitten Windows 10-gebruikers anno nu nog altijd met een dubbel uitgevoerd configuratiescherm, waarin de elementen en de toegankelijke functionaliteit nogal van elkaar verschillen. Enerzijds is er het traditionele Configuratiescherm: de bureaublad-app die nog voortkomt uit Windows 7. Anderzijds is er het nieuwe Instellingen-venster: een moderne zogeheten store-app die zijn herkomst heeft in Windows 8.

Laatstgenoemde Windows-versie is door gebruikers, reviewers en UX-experts gehekeld om zijn te vergaande focus op touch. Usability-bedrijf Nielsen (voluit de Nielsen Norman Group) heeft in 2012 harde woorden geuit over Windows 8. De toen nieuwe tegeltjes-interface was verwarrend en zelfs teleurstellend, oordeelde UX-guru Jakob Nielsen. Dit gold zowel voor nieuwkomers als voor ervaren Windows-gebruikers.

Bruikbaarder, maar ..

Sindsdien heeft Windows 10 niet alleen de zelfveroorzaakte problemen gecorrigeerd, maar is Microsoft na de initiële release doorgegaan met verbeteren. Hoe is nu de UX-staat van het pc-besturingssysteem dat tussen de klassieke desktopmetafoor en de nieuwe touch-wereld staat? AG Connect vraagt het aan Nielsen, of Windows nu wel de goedkeuring kan wegdragen.

“Windows 10 is zeker bruikbaarder dan Windows 8”, antwoordt Nielsen-onderzoeksdirecteur Raluca Budia. Zij noemt als positieve punten het teruggekeerde Start-menu en het feit dat in Windows 10 het grote probleem van verborgen ‘chroom’ (de elementen van de gebruikersinterface) is aangepakt. In Windows 8 moesten gebruikers speciale gebaren maken om die bedieningselementen tevoorschijn te halen. In UX-tests van Nielsen wisten mensen zich die gebaren vaak niet te herinneren, wat het computergebruik frustreerde.

.. nog UX-werk te doen

“Windows 10 toont tenminste enkele van de belangrijkere chrome-elementen”, stelt Budia nu in antwoord op vragen van AG Connect. “Er zijn wel nog steeds enkele problemen met Windows 10”, vervolgt zij. De UX-expert noemt duplicaties zoals het Configuratiescherm/Instellingen, die elk een verschillende interface hebben maar in wezen hetzelfde doen.

Daarnaast wijst zij op her en der voorkomende foutjes in het platte visuele design van Windows 10. Zo is bijvoorbeeld van de tekstlabels ‘Uitvouwen’ en ‘Alles wissen’ in het notificatiescherm niet duidelijk zichtbaar dat dit aanklikbare knoppen zijn. De tekst is niet gemarkeerd en valt dus plat in het venster.

Hoe mensen pc’s gebruiken

“Over het algemeen denk ik dat het nieuwe design [van Windows 10 - red.] een beter begrip toont van hoe mensen pc’s gebruiken. Het is met het nieuwe design goed mogelijk om de tabletmodus te negeren en op de desktop ‘te leven’, terwijl dat bij Windows 8 veel moeilijker was.” Budia noemt de impopulaire voorganger een vroeg voorbeeld van wat er gebeurt als je probeert te ontwerpen voor verschillende apparaten maar toch optimaliseert voor één soort apparaat.

Windows 8 was geoptimaliseerd voor tabletgebruik, wat ten koste ging van desktopgebruikers, zegt de Nielsen-topvrouw ronduit. Zij stelt dat Windows 10 een betere combinatie is van de nieuwe touch-wereld en de oude desktopomgeving. In vergelijking met het nog altijd veelgebruikte Windows 7 zegt Budia: “Windows 10 is touch-vriendelijker, zelfs in de desktopmodus, en dat is belangrijk nu er meer en meer touchscreen-laptops en -monitors beschikbaar worden.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in