Overslaan en naar de inhoud gaan

'Windows 8-interface een cognitief drama'

Specialisten in gebruikersinterfaces vegen de vloer aan met de nieuwe vormgeving van Windows, die voorheen met Metro werd aangeduid. Microsoft moet zich voorbereiden op grote teleurstelling onder klanten, meent de Nielsen Norman Group
Windows 8 tiles & charms bar
© Microsoft
Microsoft

De nieuwe gebruikersinterface is een cognitief blok aan het been, stelt Raluca Budiu van de in usability gespecialiseerde Nielsen Norman Group in een interview met het Amerikaanse Laptop Magazine. De miljarden gebruikers van Windows moeten opnieuw vertrouwd raken met de nieuwe werkwijze en lopen ongetwijfeld op tegen grote problemen.

De interface is volgens Budiu ontworpen voor gebruik op de smartphones en werkt daar goed, maar hij is een drama bij het gebruik op een desktop waar mensen gewend zijn met muis en toetsenbord te werken in plaats van met een aanraakscherm. De nieuwe interface is gericht op het consumeren van informatie in plaats van het produceren, wat vooral op een pc gebeurt. Bidiu ziet het gebruik van twee interfaces ook als een grote misser: "Gebruikers moeten Windows 8 leren maar kunnen Windows 7 niet vergeten. Zij moeten onthouden welke apps in welke omgeving werken. Dat is een zware extra last, maar niet onoverkomelijk."

Meer kritiek op Windows 8

De Nielsen Norman Group staat niet alleen in zijn kritiek op Windows 8.  In maart liet een testpanel zich al zeer kritisch uit over Windows 8 en vooral over de nieuwe gebruikersinterface. Ars Technica citeerde eerder al game-expert en voormalig Microsoft-manager Gabe Newell die op basis van de consumer preview-versie van Windows 8 het besturingssysteem omschreef als een 'catastrofe voor iedereen in de pc-wereld'.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in