Overslaan en naar de inhoud gaan

Na 5G komt toch niet 6G?!

Voordat 5G tot ons is gekomen, had ik het al wel door: vervuiling, standaardenspelletjes en marketing overspoelen de markt. En nu we 5G in de praktijk echt hebben en er hard gewerkt wordt aan 6G, gaat het gewoon door. Het houdt niet op, niet vanzelf. Na 5G krijgen we namelijk ...

... 5,5G, wat op z'n Amerikaans geschreven dan 5.5G is (met een punt tussen de twee cijfers). En commerciële uitrol van telecomtechnologie met die tussennummering komt we dit jaar al. Tenminste, zo beweert de Chinese telecomgigant Huawei die groot is geworden met 5G maar die wereldwijd wat wordt gewantrouwd.

Buzzword bingo

Maar Huawei wil helpen, om "intelligente digitale transformatie in alle industrieën" te bevorderen en "de positieve bedrijfscyclus van 5G" te versnellen, om voor te bereiden op "het komende tijdperk van 5.5G". En daarbij "een bloeiend industrie-ecosysteem" opbouwen, wat commercieel gezien natuurlijk wel zo slim is. Ik zie ook woorden als 'AI-assisted' voorbijkomen. (Bijna bingo op mijn buzzword-kaart?!)

Alleen eh, wat ís dat 5,5G dan eigenlijk? Het is niet gloednieuw, want Huawei heeft het er al een flinke tijd over. Zoals in november vorig jaar, waarbij het onder Amerikaanse sancties lijdende bedrijf 5.5G bestempelt als "een grote stap naar de intelligente toekomst". Een stap die in oktober werd gepresenteerd als "net op tijd om de verbindingen van mensen, huizen, dingen, voertuigen en industrieën te verbinden".

Vooruitlopen (met marketing)

Dat 'net op tijd' waag ik te betwijfelen. Want de meeste telecomaanbieders zijn net pas klaar met het uitrollen van hun 5G-netwerken en moeten eerst die investeringen nog zien terug te verdienen. Enne, hoe zat het ook alweer met die veiling van de laatste, écht krachtige 5G-frequenties hier in Nederland?

Nog geen maand geleden is ein-de-lijk de inschrijving geopend. Zodat er naar verwachting van de overheid voor de zomer geveild kan worden. Waarna de telco's dan vanaf 1 augustus 'volledig 5G' kunnen bieden in ons kleine Nederland. Of komt er toch nog wéér uitstel, door een hoger beroep dat nu net is aangespannen?!

De toekomst, weer

Het grote Huawei kijkt alvast verder naar de volgende stap. Alleen is dat dus niet 6G en eigenlijk een geheel eigen stap: 5,5G (of 5-punt-5G). Dat halve-getal-hoger is namelijk een kwestie van marketing, of een geval van 5G-vervuiling waarover ik begin 2019 al blogde. Het is de eigen sticker die Huawei plakt op wat officieel 5G Advanced heet. En dat gaat volgens Huawei futuristische mogelijkheden brengen, zoals 'glasses-free 3D', het Internet of Vehicles, het 'intelligent IoT' (Internet of Things) en meer moois.

Net zoals 5G, als je de reclames van toen mag geloven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in