Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook Duitsland wil Huawei-onderdelen weren uit 5G-netwerk'

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wil kernapparatuur van de Chinese bedrijven Huawei en ZTE uit het 5G-netwerk van het land weren. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde. Volgens de bron worden verschillende termijnen voor het verbod overwogen, waaronder een start in 2026.

5G-zendmast
Huawei-werknemer
Huawei

Veel westerse landen hebben het gebruik van telecomapparatuur van Huawei al verboden. Zo heeft het Chinese bedrijf sinds 2019 al te maken met handelsbeperkingen die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage mogelijk te maken. Huawei heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

Vele andere landen

Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zweden hebben het gebruik van telecomapparatuur van Huawei al verboden of beperkt. In Nederland levert Huawei geen kernapparatuur meer voor 5G-netwerken.

Het Duitse ministerie onderzoekt nog in hoeverre de mobiele netwerken in het land afhankelijk zijn van de apparatuur van Huawei en ZTE. Dat onderzoek is nog niet voltooid en de gesprekken met andere ministeries die bij het besluit betrokken zijn, gaan door, verklaarde een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Huawei: discriminerend

Huawei zei in een reactie dat het Duitse onderzoek "discriminerend" is en niet gebaseerd is op technische feiten. Het Chinese bedrijf waarschuwde dat een verbod de digitale transformatie van Duitsland zal vertragen en zal leiden tot hogere kosten voor consumenten.

Duitsland heeft tot nu toe meer geaarzeld om een verbod op Chinese onderdelen in te voeren dan sommige van zijn bondgenoten. Zo koos het land ondanks de druk van de Amerikanen, ervoor om wel componenten van Huawei toe te staan toen telecombedrijven als Deutsche Telekom hun 5G-netwerken begonnen te bouwen. De Duitse regering heeft sindsdien echter een hardere houding tegenover China ingenomen en geprobeerd zijn afhankelijkheid van individuele landen te verminderen na de Russische invasie van Oekraïne.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in