Overslaan en naar de inhoud gaan

Sancties VS raken verkopen Huawei nog nauwelijks

Twee mobiele telefoons. Op de één staat de Amerikaanse vlag, op de ander het logo van Huawei.
Shutterstock

Het Chinese techconcern Huawei heeft in het afgelopen kwartaal de omzet opnieuw zien stijgen. Het door Amerikaanse sancties geplaagde bedrijf voerde daarmee voor het derde kwartaal op rij de verkopen op. Over de eerste jaarhelft van 2023 lieten de verkopen voor het eerst sinds 2020 een stijging zien.

Het in Shenzhen gevestigde bedrijf zag de omzet in de periode van april tot en met juni met bijna 5% stijgen tot zo'n 179 miljard yuan (ongeveer 22,5 miljard euro). In de eerste zes maanden van het jaar groeide de omzet met ruim 3%. De nettowinst verdrievoudigde bijna tot zo'n 27 miljard yuan (circa 3,4 miljard euro). Dat kwam vooral door boekwinsten die werden behaald op de verkoop van bedrijfsonderdelen.

Handelsbeperkingen

Huawei heeft sinds 2019 te maken met handelsbeperkingen die zijn opgelegd door de Verenigde Staten. De Amerikaanse overheid beticht Huawei en andere Chinese techbedrijven ervan via achterdeurtjes in hun technologie spionage mogelijk te maken. Huawei heeft die beschuldigingen altijd ontkend. Ook Canada, Australië, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Zweden hebben het gebruik van telecomapparatuur van Huawei verboden of beperkt. In Nederland levert Huawei geen kernapparatuur meer voor 5G-netwerken.

Door de Amerikaanse handelsbeperkingen heeft Huawei geen toegang meer tot veel belangrijke onderdelen en software zoals de 5G-chips van Qualcomm en het Android-besturingssysteem van Google-moeder Alphabet. Voor de sancties was Huawei de grootste fabrikant van smartphones ter wereld. Sindsdien is het bedrijf uit de top van de wereldranglijst gevallen.

Het bedrijf moest door de sancties veel geld investeren om alternatieven te ontwikkelen voor de Amerikaanse onderdelen en software. Dit jaar verwacht Huawei weer meer nieuwe hoogwaardige smartphones te kunnen lanceren. De consumententak van Huawei, waaronder de smartphones vallen, zag de omzet in het eerste halfjaar met 2,2 procent stijgen.

Meer focus op Chinese markt

Door de buitenlandse sancties richt Huawei zich noodgedwongen meer op de Chinese thuismarkt en de ontwikkeling van nieuwe activiteiten. Het bedrijf haalde grote contracten binnen van telecom- en energiebedrijven, die in handen zijn van de Chinese overheid, om 5G-infrastructuur in het hele land te bouwen. Huawei werkt ook samen met autofabrikanten om zijn Harmony-besturingssysteem in elektrische auto's in te bouwen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 15 augustus 2023

Volgens een rapport van Counterpoint illustreren de uitgebreide Amerikaanse beperkingen die in 2020 op Huawei werden opgelegd wel de effectiviteit ervan. Dit zou mogelijk problemen kunnen voorspellen voor een breder scala aan Chinese bedrijven die onlangs onderworpen zijn aan het nieuwe exportverbod van de VS, dat zich richt op state-of-the-art chipproductie, zie https://www.scmp.com/tech/big-tech/article/3204149/struggling-huawei-runs-out-advanced-house-designed-chips-smartphones-amid-us-trade-sanctions?utm_source=feedly_feed
Chipresearch op de Universiteit Twente is te zien op https://photos.app.goo.gl/ueWsVN4XGSHGce566

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in