Overslaan en naar de inhoud gaan

'EU overweegt verbod op 5G-apparatuur Huawei'

De Europese Commissie overweegt een EU-breed verbod op het gebruik van producten van bedrijven die een veiligheidsrisico vormen in hun 5G-netwerken. Daarbij gaat het onder meer om Huawei. Dat meldt de Financial Times.
Europese commissie
© Shutterstock
Shutterstock

Volgens de Britse krant, die zich baseert op bronnen binnen de Europese Commissie, maakt de EU zich steeds meer zorgen over het feit dat diverse EU-landen acties op dit gebied uitstellen. Vorige week werd duidelijk dat pas een derde van de EU-lidstaten - waaronder Duitsland - Huawei-producten in kritieke systemen hebben verboden, aldus de Financial Times.

De EU besloot al in 2020 dat lidstaten het gebruik van producten van leveranciers van risicovolle 5G-leveranciers als Huawei ofwel moeten beperken of uitsluiten in belangrijke delen van hun telecomnetwerken. De VS drong toen al aan op een volledige ban op de producten van Chinese telecomleveranciers, maar daar wilde de EU toen nog niet aan.

Afhankelijkheid China

De EU vreest een te grote afhankelijkheid van China. Europese leveranciers als Ericsson en Nokia kunnen vergelijkbare 5G-apparatuur leveren, zo luidt de redenering.

Nederland heeft het gebruik van 5G-producten van Huawei al fors beperkt via een Algemene Maatregel van Bestuur. Het Chinese bedrijf levert hier alleen nog masten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in