Overslaan en naar de inhoud gaan

Bewijs voor Chinese hack Huawei

De Amerikaanse ban op de Chinese telecomleverancier Huawei is te herleiden naar een security-incident van bijna tien jaar geleden. Het wereldwijd gelobbyde wantrouwen van de VS tegen Huawei berust op beschuldigingen van spionage die niet eerder publiekelijk zijn gestaafd met hard bewijs. Een deel van dat bewijs wordt nu bekend en ligt in een voorheen geheim gehouden inbreuk op de beveiliging van een Australische telecomaanbieder.
© Huawei
Huawei

Het begon met een legitiem lijkende software-update van Huawei voor de telecommunicatiesystemen van een grote firma in Australië, zo schrijft persbureau Bloomberg nu. Amerikaanse inlichtingendiensten werden in 2012 door hun Australische collega's ingelicht over een geavanceerde inbraak op telecomsystemen in het buurland van China. Vervolgens zou een soortgelijke zaak zijn ontdekt in de Verenigde Staten.

Aftappen en zelfvernietiging

De update bracht kwaadaardige code binnen die de geïnfecteerde apparatuur voorzag van aftapfunctionaliteit. Communicatie die door de systemen ging, werd daarbij opgenomen en doorgestuurd naar China, schrijft Bloomberg. De gebruikte code was voorzien van een zelfvernietigingsmechanisme dat na enkele dagen actief werd en de aftapfunctionaliteit weer verwijderde.

Volgens de anonieme bronnen van Bloomberg hebben Australische inlichtingendiensten uiteindelijk bepaald dat Chinese spionagediensten achter deze daad zaten. Het personeelsbestand van Huawei was op het niveau van telecombeherende technici geïnfiltreerd, waardoor een update met geheime lading kon worden gepushed naar telecomsystemen.

Niet alleen anonieme bronnen

Nadat Australië de VS hierover in 2012 had geïnformeerd, zouden Amerikaanse inlichtingendiensten in datzelfde jaar nog een soortgelijke aanval hebben ontdekt. Die was gericht op Huawei-apparatuur in de VS, melden enkele van de anonieme bronnen van Bloomberg. Het gaat om diverse voormalige Amerikaanse overheidsmedewerkers op het gebied van nationale veiligheid.

Een ex-medewerker van het Amerikaanse ministerie van Defensie onder de regering Obama heeft tegenover Bloomberg 'on the record' het bestaan van de malafide software-update van Huawei bevestigd. Bewijs van deze geheim gehouden hack op telecomapparatuur van Huawei zou achter gesloten deuren zijn getoond aan leiders van andere landen. Het is niet bekend wanneer dat is gedaan en welke landen dit betreft.

Opzet, misbruik, Snowden

Huawei zelf reageert tegenover Bloomberg ontkennend. Er is geen tastbaar bewijs geproduceerd van opzettelijk wangedrag, verklaart cybersecuritytopman John Suffolk van de Chinese firma. Mogelijk is Huawei misbruikt door de eigen overheid, zoals eerder al werd gesuggereerd door Amerikaanse telecom- en techreuzen zoals AT&T, Cisco, Juniper en vele anderen, waaronder NSA-klokkenluider Edward Snowden. Daarbij zou ook Huawei zelf hackdoelwit zijn geweest.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in