Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid steekt ruim 200 miljoen in ontwikkeling 6G

Het kabinet heeft groen licht gegeven voor een investering van 203 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds aan Future Network Services. Dat is een samenwerking tussen telecombedrijven, technische universiteiten en kennisinstellingen onder leiding van TNO voor de ontwikkeling van 6G, ofwel de volgende generatie mobiele telecomnetwerken die rond 2030 klaar moet zijn voor gebruik.
5G - 6G mobiele netwerken
© Shutterstock
Shutterstock

De ontwikkeling van 6G is al in volle gang, hoewel nog in een beginstadium. Zowel op het gebied van nieuwe typen halfgeleiders als voor de verdere ontwikkeling van optische netwerktechnologie en de bijbehorende software, valt er nog veel uit te zoeken. Met de samenwerking en de impuls vanuit het Groeifonds, streven de deelnemers en de overheid naar een toonaangevende positie voor Nederland in het internationale speelveld.

Geen kaas meer van het brood

De schrik van de totstandkoming van 5G zit er nog goed in in Europa, toen Chinese bedrijven het initiatief van de ontwikkeling voor een belangrijk deel naar zich toe hebben getrokken. En dat terwijl de eerste generaties (2G en 3G) eigenlijk helemaal vanuit Europa zijn ontwikkeld. Die situatie moet weer terugkeren, is de bedoeling.

In totaal doen zestig partijen mee in het consortium. Ook wordt nadrukkelijk samenwerking gezocht met het onderwijs om de kennis en expertise op voldoende niveau beschikbaar te krijgen.

De financiering vanuit de overheid kent twee fasen. Voor de eerste fase is een subsidie van 61 miljoen euro beschikbaar. Bij een positief resultaat van de evaluatie komt voor de tweede fase de gereserveerde 142 miljoen beschikbaar. Hoe de planning er precies uit komt te zien is nog onderwerp van gesprek tussen het ministerie van EZK, de topsector ICT en de deelnemende partijen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in