Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-vervuiling in volle gang

De volgende, vijfde generatie van mobiele breedbandtechnologie wacht nog op veiling en dan uitrol. Tussendoor ligt er nog de kip-ei situatie van 5G-capabele smartphones en dito apparatuur zoals IoT-devices. Toch is de vervuiling van 5G nu al een feit. Met dank aan telco’s, Trump en andere tolheffers.
5G-bus (Olympics 2018)
© KT Corp
KT Corp

Marketing maakt veel mogelijk, maar marketing kan ook meer kapot maken dan je lief is. Zo is bijvoorbeeld de doorbraak van home-videoformaat VHS (boven superieure concurrenten als Sony’s Betamax en Philips’ Video 2000) deels te danken aan marketing. Idem dito voor Windows boven OS/2, Mac OS (in de versies vóór OS X) en BeOS. En zo kent de ICT-wereld wel meer voorbeelden van de macht van marketing.

Misleidend labelen

Daar tegenover staat de verwarrende en soms ronduit vervuilende kracht van marketing. In het modemtijdperk was 56k niet altijd 56k, dit mede dankzij technische standaardenconcurrentie. Rond de komst van mobiele breedbandtechnologieën 3G en later ook 4G is er opnieuw aan vervuiling gedaan. Snelheidsverbeteringen en bereikbaarheidsboosts met bestaande technologie werden sluw/misleidend geschaard onder de naam van ‘de nieuwe hipheid’.

Zo ook nu met 5G, wat nog niet eens realiteit is. Niet alleen de uitrol moet nog komen, de hele Nederlandse veiling van radiofrequenties moet nog plaatsvinden. Sterker nog: het wachten is nu nog op de aankondiging van wanneer de veiling eigenlijk is. Ondertussen spannen in de VS AT&T en smartphonemakers samen om consumenten alvast van ‘5Ge’ te laten genieten.

Op weg naar 5G

Que? Een nieuwe variant of substandaard van 5G? Nee hoor, ‘5G Evolution’ is simpelweg AT&T’s bestaande LTE-netwerk (4G dus) wat het nu tooit met de naam 5Ge. En wat op sommige Android-smartphones en ook iPhones nu rechtsboven in beeld bij de gebruikte verbinding wordt weergegeven alsof het een echte telecomtechnologie is.

De marketing-aanwendende Amerikaanse telecomaanbieder stelt dat 5Ge een stap is op weg naar 5G, waarbij het ook alvast gewag maakt van 5G+, ergens in de toekomst. Klinkt goed, maar is eigenlijk hol. Ondertussen kan het wel een scheef beeld scheppen en daarbij AT&T een voorsprong geven.

Telecomaanbieder Verizon klaagt openlijk over deze daad van zijn concurrent en belooft in paginagrote krantenadvertenties plus een open brief dat het dit zelf nooit zou doen. Concurrent Sprint houdt het niet bij woorden en heeft een rechtszaak aangespannen over deze misleidende marketing. En concurrent T-Mobile heeft gevat gereageerd: “Realiseerde niet dat het zo makkelijk is. Be right back, updating”, luidde de cynische tweet.

Net als 3G, 4G en echte 4G

De geschiedenis herhaalt zich, want jaren terug heeft datzelfde T-Mobile de 3G-technologie HSPA+ getooid met het label ‘4G’. Na aanvankelijke kritiek zijn andere telco’s dit voorbeeld gevolgd. Het ‘echte 4G’ is vervolgens ‘4G LTE’ genoemd, waarvan de nieuwste verbetering nu door AT&T dus 5Ge wordt genoemd. Alles om maar voorop te lijken te lopen.

Hetzelfde gebeurt op andere 5G-vlakken en in andere landen. Zoals hier in Nederland. Den Haag en Apeldoorn zijn enkele van de gemeenten die een 5G-voortrekkersrol claimen. Of eigenlijk dus: ambiëren. Dit in het kader van dekking, capaciteit, snelheid en smart cities. Terwijl, nogmaals, de uitrol nog moet komen nadat eerst de veiling is geweest.

IoT, edge, MIMO en 6G

Echter, dat betreft slechts licenties voor gebruik van radiofrequenties. ‘5G’ omvat inmiddels meer dan puur en alleen de radiogolven. Ook IoT (Internet of Things) en tech-trends als edge computing doen mee. Oh, en technologische toepassingen als massive MIMO, beamforming, mmWave en meer. Al deze zaken vallen onder 5G-plannen en -ambities te scharen en dat wordt dan ook gretig gedaan.

Verdere vervuiling van ‘5G’, waar weinig tegen valt te ondernemen. Het tij is namelijk flink tegen. Recent heeft de Amerikaanse president Donald Trump nog een duit in het zakje gedaan. Hij pleit voor snelle invoer van 5G en zelfs 6G in de Verenigde Staten. Een getal hoger is in tech-zaken immers beter. Alleen bestaat 6G nog niet.

Wat is echt?

Telecom- en 5G-patentgrootmacht Huawei reageert opgetogen en cynisch tegelijk met de toezegging om “het echte 5G-netwerk” te kunnen realiseren in de VS. Een nuchter tegengeluid, weliswaar gedreven door commerciële, diplomatieke en zelfs politiek-economische belangen? Nou, datzelfde Huawei is al druk doende met 6G, zo verklaart het op een persbijeenkomst in de Chinese miljoenenstad Shenzen.

“Ik verwacht dat tegen 2028 of 2029 of 2030 we zullen zien dat 6G net zo uitgebreid besproken wordt als 5G nu”, aldus Huawei-topbestuurder Eric Xu. Zal de hype en vervuiling dan minder of meer zijn dan nu voor 5G? En zal het dan wel echt 6G zijn?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in