Overslaan en naar de inhoud gaan

BV Nederland kan nu echt los op 6G-ontwikkeling

Het demissionair kabinet heeft vandaag goedkeuring gegeven aan de financiering van de eerste fase van het Nationaal 6G-programma dat is opgezet door Future Network Services (FNS). De subsidie van 61 miljoen komt uit het Nationaal Groeifonds.  

Met het Nationaal 6G-programma wil een groot aantal partijen samen de Nederlandse kennisinstituten en het bedrijfsleven een toppositie geven bij de ontwikkeling van de volgende generatie mobiele netwerken, de opvolger van 5G. De 6e generatie (6G) moet rond 2030 voor het grote publiek beschikbaar komen.

Vier programmalijnen

Het Nederlandse consortium wordt geleid door TNO in samenwerking met TU/e en TU Delft. Het programma is vooral gericht op specifieke en onderling verbonden onderdelen van 6G: intelligente radiocomponenten en antennes, intelligente netwerken en leidende toepassingen in belangrijke sectoren. 

Intelligentie in 6G komt als vierde, overkoepelende lijn in al deze onderdelen aan de orde, van de componenten die samen softwareantennes vormen en de netwerken die vanuit AI-software zorgen voor verbindingen tot de opslag en de rekenkracht op maat en de software voor de digitale toepassingen.

Door de intelligentie in de softwarelaag van 6G in alle onderdelen te verbinden, krijgt 6G toegevoegde waarde en kan er grip ontstaan op de betrouwbaarheid en veiligheid van de netwerken.

Budget kan oplopen tot meer dan 300 miljoen euro

Voor de eerste fase is nu uit het Nationaal Groeifonds (NGF) 61 miljoen euro beschikbaar. Daarnaast investeren de deelnemers in het consortium zelf ook in het programma zodat in totaal 90 miljoen beschikbaar is. 

In 2026 volgt een evaluatie. Bij een positieve beoordeling kan voor de de tweede fase tot 2030 nog een vervolgfinanciering van 142 miljoen uit het NGF beschikbaar komen. De organisatie rekent dan op een totaal beschikbaar budget voor de tweede fase van 225 miljoen. Naast het grote aantal kernpartners kunnen andere geïnteresseerden dan ook aanhaken in het programma via open calls.

Wedloop is al begonnen

Het FNS Consortium benadrukt dat het erg belangrijk is nu vol gas te geven op de ontwikkeling van 6G, omdat er al een wedloop gaande is tussen de wereldregio's China, Verenigde Staten en Europa. Hoewel elk van de regio's nu zijn sterke en zwakke punten heeft, worden volgens het consortium met 6G de kaarten opnieuw geschud. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in