Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-veiling weer uitgesteld: gaat dit jaar niet meer lukken

De veiling van 5G-frequenties wordt opnieuw uitgesteld. Dat zegt de Rijksdienst Digitale Infrastructuur (RDI) tegen NU.nl. Daarmee is zeker dat KPN, Vodafone en Odido (voorheen T-Mobile) begin volgend jaar geen nieuwe 5G-frequenties kunnen gebruiken.

Het gaat om de veiling van de 3,5 GHz-frequentieband, waarmee zeer snel dataverkeer met minder latency mogelijk wordt gemaakt. Deze herfst had ruimte op deze frequentieband geveild moeten worden, maar dat gaat dus niet door. 

Volgens NU.nl heeft dat te maken met een aanpassing van het Nationaal Frequentie Plan (NFP). Daardoor gaat een veiling dit jaar niet meer lukken. "Een nieuwe datum voor de veiling is nog niet bekend", aldus een woordvoerder van de RDI tegenover de nieuwssite.

Gesteggel met Inmarsat

De problemen zijn het gevolg van een conflict met satellietbedrijf Inmarsat. Het bedrijf gebruikt de frequentie namelijk al decennia voor noodoproepen van zeeschepen, die worden opgevangen in het Friese Burum. Daardoor was de frequentie dus lange tijd bezet en kon deze niet door providers gebruikt worden voor 5G, ook al is deze daar wel voor toegewezen. 

De oplossing leek gevonden met de verhuizing van het satellietstation van Inmarsat naar Griekenland en een vergoeding. Maar ook daarmee was het probleem nog niet volledig verholpen: in augustus werd duidelijk dat Inmarsat de loopduur van de vergunning van de Griekse telecomautoriteiten tekort vindt. Die vergunning loopt tot eind 2027, maar het bedrijf wil er één die tot en met 2032 loopt. Inmarsat wilde de frequentie dus toch niet opgeven.

Demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat greep daar in augustus op in. Ze heeft aangekondigd dat de frequentieband vanaf 1 februari volgend jaar niet meer voor noodoproepen van zeeschepen mag worden gebruikt en veranderde daarvoor ook het NFP. "Het ontbreken van overeenstemming kan er niet toe leiden dat de implementatie van de uitrol van 5G in Nederland voor onbepaalde tijd moet worden uitgesteld", vindt de demissionair minister.

Telecomproviders teleurgesteld

Het conflict zorgt er dus voor dat de veiling alsnog wordt uitgesteld. Telecomproviders zijn daar teleurgesteld over, zeggen ze tegenover NU.nl. Zij zien de hoeveelheid mobiel internetverkeer jaarlijks groeien, net als de behoefte aan sneller internet op telefoons. Om aan de vraag te voldoen, moeten de netwerken vergroot worden, waar de extra frequentieband voor nodig is. 

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben diverse partijen dan ook beroep aangetekend tegen de aanpassing van het NFP. De beroepszaak daarover wordt op 11 en 12 oktober behandeld door de rechtbank. Een woordvoerder zegt tegenover NU.nl dat er daarna pas meer duidelijkheid gegeven kan worden over wanneer de 3,5 GHz-band geveild kan worden. 

Ondertussen zien de telecomproviders de achterstand op andere EU-landen toenemen. Zij zijn dan ook bang dat Nederland zijn status als land met de beste mobiele netwerken verliest. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in