Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet overweegt datacentra tot vitale infrastructuur te rekenen

Het kabinet wil nader onderzoek doen naar de vraag of de Nederlandse datacentra onderdeel moeten worden van de vitale infrastructuur.
EZK-staatssecretaris Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Staatssecretaris Mona Keijzer meldt dat in antwoord op Kamervragen van CDA-parlementariër Joba van den Berg. De aanleiding voor de vragen waren berichten over de toenemende invloed van Amerikaanse bedrijven op Nederlandse datacentra. Door recente overnames krijgen steeds meer datacentra een Amerikaanse eigenaar.

Overigens vallen de grootste datacentra wel al onder het Wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie (Wozt), benadrukt Keijzer. Mogelijke overnames van deze datacentra moeten daardoor een goedkeuring krijgen van de minister van Economische Zaken en Klimaat.

Voor de regeling wordt als maat voor de grootte van een datacentrum het stroomverbruik genomen. Daarvoor geldt nu een ondergrens van 40 MW. Op dit moment valt daardoor de top 4 datacentra in Nederland onder dit Wetsvoorstel ongewenste zeggenschap telecommunicatie. De staatssecretaris geeft aan dat daarin dus mogelijk verandering komt wanneer gepland onderzoek daar aanleiding toe geeft.

Dat wetsvoorstel Wozt ligt nu ter behandeling bij de Tweede Kamer. DINL - de brancheorganisatie voor de digitale infrastructuur - toonde zich eerder deze maand kritisch over de effectiviteit en de uitvoerbaarheid van deze wet in wording.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in