Overslaan en naar de inhoud gaan

'Microsoft Bing profiteert nog niks van toevoeging BingGPT'

Bing
Shutterstock, TY Lim

Microsofts strategische zet om GPT te integreren in de zoekmachine Bing heeft het bedrijf nog niks opgeleverd in de zin van een betere positie op de markt voor zoeken op internet, volgens cijfers van webanalisten. Microsoft denkt er anders over. 

Microsoft plaatste zich met de strategische investering van miljarden dollars in OpenAI - het bedrijf achter taalmodel GPT en de afgeleide tekstrobot ChatGPT - heel gewiekst in een positie om Google eindelijk te treffen in het hart van diens inkomstenmodel: de advertentiemarkt rond zoeken op internet.

Googelen is de standaard

Hoe Microsoft de afgelopen jaren ook heeft geprobeerd Bing te verbeteren, voor het merendeel van de mensen staat zoeken op internet gelijk aan het gebruik  van Google. Het werd zelfs een werkwoord: Je googelt even naar een antwoord. Google heeft volgens Statcounter dan ook al jaren een stabiel marktaandeel van ongeveer 92%. Het aandeel van Bing schommelt rond de 3%. 

De mogelijkheid om een vraag te stellen aan de zoekmachine en antwoord te krijgen in een lopende tekst, zonder zelf in een lijst met links te moeten zoeken welke website het meest relevante antwoord geeft, leek een uitgelezen kans om die status quo op de zoekmachinemarkt te doorbreken. Dat er belangstelling is voor deze nieuwe manier van communiceren met een computer bleek de afgelopen maanden wel uit de ongekende populariteit van ChatGPT. Microsoft kreeg via de investeringen in OpenAI exclusieve toegang tot de laatste technologische vorderingen binnen dat bedrijf. 

Na een soft lauch in februari dit jaar van BingGPT, kon vanaf mei iedereen gebruik maken van deze nieuwe zoekmogelijkheden in Bing. Het verwachte resultaat bleef echter uit.

Volgens Statcounter bedroeg het marktaandeel van Bing in mei 2,77%, in juni ook en in juli was er een minieme stijging naar 2,99%. Dat is nog altijd ruim onder de hoogst gemeten waarde van 3,59% in oktober 2022.

Microsoft ziet het anders

Ook bij bestudering van andere webstatistieken is een vergelijkbare conclusie te trekken, constateert ZDNet. Micosoft is het overigens niet eens met de data die de webanalisten presenteren. Het bedrijf claimt in The Wall Street Journal juist een succes met de introductie van BingGPT en stelt dat bedrijven als Statcounter, Similarweb en YipitData niet het verkeer meten dat direct op de Bing Chat-pagina landt, wat vertegenwoordigers van deze bedrijven ontkennen tegenover de WSJ. Wellicht dat er een klein deel van het verkeer wordt gemist, maar het gaat niet om significante aantallen bezoekers, stelt de woordvoerder van Similarweb. 

Microsoft concludeert in een reactie aan ZDNet uit eigen data dat er juist een sterke groei waarneembaar is sinds februari en dat er nu dagelijks meer dan 100 miljoen actieve gebruikers van de zoekmachine zijn. Er zijn al meer dan een miljard gesprekken gestart met Bing Chat en meer dan 750 miljoen afbeeldingen gemaakt met Bing  Image Creator, de beeldgenerator op basis van OpenAI-technologie. 

Kans verkeken

De kans voor Microsoft om de voorsprong in technologische vooruitgang te verzilveren lijkt inmiddels bijna verkeken nu Google bezig is met de introductie van vergelijkbare toevoegingen aan de eigen zoekmachine. Daarbij integreert Google de generatieve AI zelfs verder in zijn zoekmachine dan Microsoft doet. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 21 augustus 2023

Wat betreft de vergelijking tussen Microsoft Bing Chat en Google Bard in het artikel: Bing Chat geeft referenties in z'n antwoorden wat de noodzakelijke verificatie van de antwoorden veel gemakkelijker maakt. Google Bard geeft geen referenties. Ook is Bing Chat bijvoorbeeld zeer goed in het toepassen van wiskunde en Bard minder.
Voorbeeld: We laten het wiskundige probleem op https://www.accountant.nl/vaktechniek/2023/6/de-steekproefomvang-ontmaskerd---deel-4/ oplossen door Bing Chat en Bard. We stellen beide achtereenvolgens de volgende vragen:
Wat is de kans dat k fouten voorkomen in n steekproeven volgens de binomiale verdeling?
Wat is n als k=0 en p = 5 procent?
Ik wil dat de kans dat er geen fouten voorkomen in n steekproeven kleiner is dan 5%, wat is dan n?
Antwoord Bing Chat: "Dit betekent dat als je n steekproeven neemt met een foutkans van 5% per steekproef, en je wilt dat de kans dat er geen fouten voorkomen kleiner is dan 5%, dan moet je kiezen voor een waarde van n groter dan 59."
Antwoord Bard: "Als je wilt dat de kans dat er geen fouten voorkomen in n steekproeven kleiner is dan 5%, dan moet n groter zijn dan 30."
Het goede antwoord is 60. Je ziet dus dat Bing Chat dit probleem goed oplost en Bard niet. Dit voorbeeld probleem valt in het wiskundige deelgebied Statistical Inference. Een algemene inleiding op dit gebied kun je vinden op https://vimeo.com/groups/504494 en https://drive.google.com/file/d/1z8sHUR1n_Qvu2XGISsV6s78wxT1WEFZd waar achtergrond info te vinden is bij de module Inferential Statistics van de Universiteit Twente.
Merk op dat Bing Chat erg goed is in Statistical Inference. Dit kun je bijvoorbeeld controleren door Bing Chat de excersises te laten maken in het hierboven gegeven cursusmateriaal. Zoals je kunt vaststellen beantwoord Bing Chat deze excersises allemaal zeer goed.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in