Overslaan en naar de inhoud gaan

Google zet volgende stap bij integratie AI in zoekmachine

  • Code beter te begrijpen met AI-gegenereerde hulp
  • Definities in AI-gegenereerde overzichten
  • Samenvatting webpagina tijdens het browsen
Google SGE
Google

Google voegt drie maanden na de introductie van genAI-gebaseerd zoeken (SGE) een drietal nieuwe functies toe aan het testprogramma, die in verschillende fasen van ontwikkeling zijn.

Ontwikkelaars - en met name onervaren ontwikkelaars -  zijn continu bezig hun kennis over programmeren te verbeteren, stelt Google in een blog. Het bedrijf zegt daarbij te kunnen helpen met de inzet van genAI. Bij het zoeken naar informatie of brokjes code (snippets) geeft SGE automatisch kleurcodering aan verschillende elementen in code zodat de syntax sneller duidelijk wordt. Ook geeft SGE antwoorden op 'how to'-vragen en genereert zelf stukjes code voor het uitvoeren van veelvoorkomende taken.

Verdiepende uitleg via het zoekoverzicht

GenAI-ondersteund zoeken geeft in de visie van Google bovenin de pagina met zoekresultaten een groot blok waarin informatie uit verschillende internetbronnen wordt samengevat. Bij het lezen daarvan kunnen verdiepende vragen opkomen, bijvoorbeeld over termen uit de wetenschap, geschiedenis, economie etcetera. In een verbeterde versie van dit blok is het mogelijk door met de muis over zo'n term te gaan een pop-up te activeren met verdere uitleg over het begrip. Door daarop te klikken, volgt nog een verdere uitleg. 

Zoeken op webpagina's eenvoudiger

Google wil het browsen door lange webpagina's makkelijker maken door automatisch een samenvatting te maken. De eigenschap 'SGE while browsing' genereert een lijstje met kernpunten en links die verwijzen naar de betreffende passages op de webpagina waar dat onderwerp aan de orde komt. Deze nieuwe functionaliteit moet het makkelijker maken snel vertrouwd te raken met een complex onderwerp en bovendien sneller duidelijk maken of een webpagina ook de informatie bevat waar naar wordt gezocht.

'SGE while browsing' komt binnenkort beschikbaar in de Google-app op Android en iOS  en in een later stadium ook in de Chrome-browser op het pc-platform. 

Al deze functies komen automatisch beschikbaar voor mensen die zich hebben aangemeld voor het testprogramma van SGE. Maar sommige functies kunnen ook al worden bekeken via de 'Labs'-website van Google Search.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in