Overslaan en naar de inhoud gaan

Dwang van cloudreuzen voor AI-startups krijgt kritische blik van overheid VS

De Amerikaanse marktwaakhond FTC (Federal Trade Commission) is op jacht naar bewijs dat Microsoft, Google en Amazon hun machtspositie misbruiken om geld, invloed en deals te eisen van AI-startups. Het handjevol grote cloudbedrijven zou zo de markt scheeftrekken en zich een gunstige positie toeëigenen in het opbloeiende, veelbelovende AI-landschap.

schaakspel, machtsstrijd
Shutterstock

Het trainen van AI-modellen maar ook het draaien van daarop gebaseerde AI-toepassingen vereist veel computervermogen. De grote cloudaanbieders hebben zich vol overgave gestort op de ontluikende AI-markt, met hun flexibele en schaalbare aanbod van reken- en opslagvermogen. Daarbij kunnen die grote techbedrijven door hun omvang, geld en inkoopvermogen de hand leggen op de relatief schaarse chips (GPU's) waar AI op leunt.

Relatie OpenAI-Microsoft

Veel AI-startups zijn dus in meer of mindere mate afhankelijk van en zelfs verweven met cloudreuzen Microsoft, Google en Amazon. Zo is ChatGPT-maker OpenAI verbonden aan Microsoft, dat niet alleen financieel investeerder is ter waarde van miljarden maar ook voorname afnemer van diens AI-technologie.

Microsoft heeft ten tijde van de recente bestuurscrisis de toen ontslagen CEO een compleet eigen, nieuwe AI-divisie aangeboden, om het waardevolle AI-ontwikkelwerk voort te kunnen zetten met het gros van OpenAI's wetenschappers. Uiteindelijk is die 'transplantatie' van het geruchtmakende AI-bedrijf naar Microsoft niet doorgegaan.

Innovatie en disruptie

FTC-voorzitter Lina Khan meent dat er hierbij sprake kan zijn machtsmisbruik, concurrentievervalsing en scheeftrekking van de markt. Het huidige AI-landschap vertegenwoordigt volgens haar een omslagpunt voor tech, schrijft technieuwssite Axios. En dat punt is van enorm belang voor het ontsluiten van nieuwe markten, het creëren van nieuwe concurrentie en het verstoren van gevestigde marktpartijen.

De grote cloudaanbieders zouden zich echter mogelijk schuldig maken aan het verstoren van die disruptie. Door namelijk voorwaarden te verbinden aan investeringen en/of beschikbaarheid van hun cloudvermogen. Dit omvat het eisen van minimale spendering aan cloudcapaciteit, zetels in raden van bestuur, en/of exclusiviteitsdeals. Toezichthouder FTC is nu op jacht naar bewijs van dit soort zakenpraktijken. Voorzitter Khan wil zo nieuwe techmonopolies aanpakken vóórdat die groot worden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in