Overslaan en naar de inhoud gaan

Google giet AI-stortvloed over cloudaanbod

OpenAI en Microsoft lijken het AI-nieuws te domineren, maar Google staat zeker niet stil. Op de I/O-conferentie in mei zijn diverse AI-aankondigingen gedaan en daar komt nu brede AI-doorvoering in Google Cloud Platform (GCP) bij.

cloud computing
cloud
Shutterstock

Kunstmatige intelligentie wordt ingebed in diverse producten en diensten van en rondom Google's omvangrijke cloudaanbod. Dat omvat ook cybersecurity van en voor de cloudactiviteiten van de internetreus. Bij de aankondiging onder embargo vorige week stipte Google ook even aan dat GCP nu voor het eerst winstgevend is.

Wervelwind

De afgelopen honderdtwintig dagen is er volgens Google een werveldwind aan genAI-aankondigingen geweest, van dat bedrijf zelf dus. Hetzelfde geldt voor de vele, vele aankondigingen van AI-ontwikkelende bedrijven én van ICT-leveranciers die generatieve AI (genAI) verwerken in hun producten en diensten.

Sinds Google I/O 2023 (in mei) heeft het bedrijf enkele honderden partners geworven voor zijn genAI-aanbod. Die partners zijn druk doende met het inbouwen van genAI-features in hun producten en diensten, zo verzekert Google. Het bedrijf noemt DocuSign, SAP en Workday als concrete voorbeelden.

Naast leveranciers zijn ook consultants zoals Deloitte aangehaakt op het AI-aanbod van de cloudreus. De AI-partneraanwas van Google omvat ook trainingen die het bedrijf geeft voor (beter) gebruik van AI-technologie en -mogelijkheden.

'Zélf ontwikkeld'

Google claimt een leiderschapspositie op het gebied van AI en haalt daarbij uit naar cloudconcurrent Microsoft. De nu in GCP verwerkte AI-mogelijkheden zijn  niet iets dat we van iemand anders hebben", stelt één van de topmanagers tijdens de online-persconferentie. Daarmee wordt verwezen naar Microsoft dat voor AI-technologie heeft aangeklopt bij ChatGPT-maker OpenAI, waarin het flink investeert.

Internetreus Google stelt dat zijn zelfontwikkelde AI-technologie echt goed ingebed zit in z'n aanbod van software en services voor enterprisegebruik. Dit zou dan beter zijn dan andermans AI verwerken in eigen software en services, zoals Microsoft dus doet. Maar Google houdt het niet alleen bij z'n eigen AI-technologie, het verklaart ook andere aanbieders te omarmen. Daarbij worden LLama 2 van Facebooks moederbedrijf Meta genoemd, Claude 2 van Anthropic en Falcon AI van Ellipsis.

Finetunen en cureren

Op basis daarvan stelt Google dat het de meeste AI-modellen biedt, van dus ook derde partijen. Cloudconcurrent AWS (Amazon Web Serviced) heeft eerder dit jaar al een scala aan AI-modellen opgenomen in zijn AI-aanbod. Die zijn dan afkomstig van onder meer AI21Labs, Anthropic en Stability AI, maar ook van Amazon zelf. Google benadrukt nu bij zijn cloudaankondigingen dat gebruikers mogelijkheden voor fijnafstelling hebben en ook gecureerde modellen kunnen aanmaken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in