Overslaan en naar de inhoud gaan

Vodafone sluit meerjarendeal met Microsoft over investeringen in AI

Vodafone heeft een overeenkomst gesloten met Microsoft om de komende tien jaar 1,5 miljard dollar (zo'n 1,4 miljard euro) te investeren in de ontwikkeling van een reeks van activiteiten. Daaronder vallen onder meer investeringen in kunstmatige intelligentie (AI), digitale betalingen en het Internet of Things (IoT), ofwel alle apparaten die met het internet verbonden zijn en online gegevens kunnen vergaren en verzenden.

kunstmatige intelligentie
Shutterstock

Als onderdeel van de overeenkomst zal het Britse telecomconcern de OpenAI-technologie op Microsofts cloudplatform Azure gebruiken om de klantenservice te verbeteren met onder meer een chatbot voor consumenten. Ook zullen Vodafone-werknemers toegang hebben tot Microsoft Copilot, een assistent-functie voor kunstmatige intelligentie. Copilot maakt gebruik van de geavanceerde mogelijkheden van grote taalmodellen van OpenAI's chatbot ChatGPT.

Bedrijfsactiviteiten stroomlijnen

Volgens topvrouw Margherita Della Valle van Vodafone helpt de deal bij het stroomlijnen van de bedrijfsactiviteiten en het verbeteren van de zakelijke divisie, waar zij prioriteit aan heeft gegeven. Het stelt Vodafone ook in staat meer Microsoft-diensten, waaronder Azure en Teams, te verkopen aan zakelijke klanten. Ook kan de telecomaanbieder afstappen van het gebruik van zijn eigen datacenters en overstappen op Azure.

Microsoft probeert sinds zijn investering van in totaal 13 miljard dollar in OpenAI meer betalende klanten te vinden voor zijn Copilot. Het Amerikaanse softwareconcern zal ook een niet nader genoemd bedrag investeren in de IoT-tak van Vodafone, die het Britse bedrijf tegen april wil opsplitsen. Vodafone zal ook andere partners uitnodigen om te investeren in dat bedrijfsonderdeel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in