Overslaan en naar de inhoud gaan

Deloitte: Nederlandse CFO's verwachten strategisch voordeel van AI-inzet (en investeren er fors in)

Nederlandse CFO’s investeren fors in kunstmatige intelligentie, waarbij relatief kleinere bedrijven aanzienlijk meer geld in AI steken dan grote bedrijven. Gemiddeld gaat het om 16% van het bedrijfsbudget dat CFO's in AI steken. Zij verwachten daar namelijk concurrentievoordeel van. Toch valt het praktijkgebruik nog wat tegen.

brainstorm
Shutterstock.com

Bij bedrijven met een omzet boven de één miljard euro bedragen de AI-investeringen gemiddeld 7,6% van het budget. Bij bedrijven met een omzet tot 100 miljoen euro gaat het om een investering van 20,9%. Dit blijkt uit de meest recente editie van het halfjaarlijkse Deloitte CFO Survey. Daarin brengt consultant Deloitte het sentiment van Nederlandse CFO’s in kaart rond strategische prioriteiten en macro-economische ontwikkelingen.

AI als redder?

Daaruit blijkt ook dat Nederlandse CFO’s somber gestemd zijn over de financiële vooruitzichten van hun bedrijf. Bijna de helft van de CFO’s (47%) is pessimistischer over de financiële vooruitzichten van hun bedrijf dan zes maanden geleden, meldt Deloitte. Dat percentage is een forse stijging ten opzichte van de voorgaande editie van het Deloitte CFO Survey: dat van afgelopen voorjaar waarbij nog 'slechts' 33% van de CFO's pessimistisch gestemd was. 

CFO’s in Nederland verwachten wel een snelle opkomst van AI-inzet bij strategische besluitvorming. De financiële topmensen zijn ervan overtuigd dat de juiste inzet van AI concurrentievoordeel oplevert voor hun bedrijf. Deloitte merkt daarbij op dat het opvallend is dat ondanks die hoge AI-verwachtingen slechts 4% van de Nederlandse CFO’s in meer dan de helft van de gevallen kunstmatige intelligentie gebruikt om strategische besluiten te nemen.

Weinig inzet, maar 'wordt snel meer'

Dat nogal kleine gebruik in de praktijk gaat echter veranderen, aldus de door Deloitte bevraagde CFO’s. In de komende vijf jaar voorzien zij een sterke opkomst van AI in besluitvormingsprocessen. Meer dan de helft (57%) van de Nederlandse CFO’s verwacht dat dit binnen hun bedrijf het geval is. In totaal zijn 1100 CFO's van Europese bedrijven gevraagd om input. Het Nederlandse rapport is gebaseerd op alleen de Nederlandse respondenten (171 personen, die tussen eind augustus en eind september het survey hebben ingevuld).

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in