Overslaan en naar de inhoud gaan

Stack Overflow in de problemen tijdens AI-omwenteling

Stack Overflow schrapt bijna een derde van zijn personeelsbestand, temidden van AI-revoluties en macroeconomische tegenwind. Laatstgenoemde raakt volgens CEO Prashanth Chandrasekar de hele tech-industrie. De kennissite voor developers heeft echter ook last van AI-toepassingen die ontwikkelwerk kunnen helpen. Stack Overflow werkt daar zelf ook aan.

developers
Shutterstock.com

De AI-assistent van de forumsite heet OverflowAI en is in juli dit jaar aangekondigd. CEO Prashanth Chandrasekar spreekt in zijn boodschap over de ontslagen van "monumentale inspanningen" om OverflowAI uit te brengen. Dat is één van de kansen en uitdagingen die zijn bedrijf dit jaar meemaakt, zo schrijft hij.

Marktverstoring door AI

Een andere factor is de aanhoudende krimp van bestedingen door klanten, wat de topman omschrijft als de dreiging van verschuivende budgetten. Dat wijt hij aan de macroeconomische omstandigheden, waar volgens hem dus de hele tech-industrie last van heeft.

Ondertussen speelt er voor Stack Overflow - en veel andere techbedrijven - ook de verstoring door generatieve AI-toepassingen, zoals het breed bekende ChatGPT. Zulke AI-bots kunnen developers ook helpen in hun werk, bijvoorbeeld door sneller en gerichter te zoeken naar forumposts met antwoorden in het grote kennisreservoir dat Stack Overflow biedt.

Gerichte hulp / foute output

ChatGPT, maar ook bijvoorbeeld de Copilot die Microsoft inbouwt in zijn ontwikkelplatform GitHub, kan voor ontwikkelaars meer op maat werken. Zulke AI-hulp kan exacte code geven, suggesties voor optimalisatie en uitleg voor de regels code waar een developer dan aan werkt, legt Ars Technica uit. Probleem en ironie is wel dat AI-toepassingen zoals ChatGPT zijn getraind op grote hoeveelheden data, waaronder ook posts op websites zoals Reddit en Stack Overflow.

Het bedrijf eist dan ook tolgeld voor zijn 'AI-trainingsdata', die dus zonder permissie of overeenkomst is opgeslurpt voor commercieel gebruik door derden. Bijkomend probleem voor de toekomst is nog dat de AI-concurrentie er voor kan zorgen dat zulke databronnen kunnen opdrogen, waarna toekomstige AI's in een soort echokamer terecht kunnen komen. Dat kan de kwaliteit van AI-toepassingen en hun output eroderen, terwijl dat nu al te wensen over kan laten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in