Overslaan en naar de inhoud gaan

44% van developers gebruikt AI-tools bij software-ontwikkeling

Het merendeel van developers wereldwijd wil AI-tools gaan gebruiken bij het maken van software of doet dit zelfs al. Dat blijkt uit het jaarlijkse Stack Overflow Developer Survey, waar ruim 89.000 developers uit 185 landen aan meededen. Mensen die leren programmeren gebruiken AI-tools al iets vaker dan professionele developers.
AI-hulp voor coding
© Microsoft
Microsoft

In totaal gebruikt krap 44% van de developers nu AI-tools in zijn werk. Dat geldt zeker voor wie nog leert programmeren: 55% van hen gebruikt nu AI in het ontwikkelproces, tegenover 44% van de professionele developers. Maar dat aantal kan nog flink gaan groeien: van alle ontwikkelaars die nog geen AI gebruiken in hun werk, geeft een kwart aan dit binnenkort wel te willen doen, aldus het onderzoek.

De tools worden met name ingezet voor het schrijven van code, aldus 83% van de respondenten. 49% gebruikt AI-tools bij het debuggen en 34% voor het documenteren van code. Ontwikkelaars denken dan ook dat AI-tools met name hun productiviteit verbeteren, zo geeft krap 33% aan. Een kwart denkt daarnaast dat AI-tools ervoor zorgen dat je sneller leert en nog eens een kwart denkt dat de productiviteit hierdoor omhoog gaat. 

Toch is het niet zo dat ontwikkelaars de tools altijd vertrouwen. Slechts 2,85% heeft veel vertrouwen in de accuraatheid van de output van AI-tools. 39% heeft daar enigszins vertrouwen in. Dat er niet blind op vertrouwd wordt, is maar goed ook. Diverse experts hebben al gewaarschuwd dat met AI gegenereerde code veel kwetsbaarheden kan bevatten en dat de code niet altijd optimaal is. "Er zitten echt onwaarschijnlijke fouten in, zoals bufferoverflow-fouten. Het is heel interessant om te zien dat het code kan schrijven die technisch gezien oké is, maar vol zit met kwetsbaarheden", zei Erik van der Kouwe, assistent professor op het gebied van cybersecurity aan de Vrije Universiteit, eerder bijvoorbeeld al. 

Veel online leren

Uit het onderzoek van Stack Overflow blijkt verder dat developers nog altijd vooral online bronnen gebruiken om te leren programmeren. 80% leert met name uit online bronnen. Slechts de helft gebruikt hier 'school' voor - in de vorm van universiteiten of hogescholen - en 49% gebruikt online cursussen of certificeren. Ook trainingen op het werk komen veel minder vaak voor dan het gebruik van online middelen: 46% geeft aan ook op deze manier te leren. 

De online middelen die het meest gebruikt worden om te leren programmeren, zijn technische documentatie (90%), Stack Overflow (83%), blogs (77%), uitlegvideo's (60%) en geschreven tutorials (60%). Qua platformen wordt het meest gekozen voor Udemy (66%), Coursera (35%) en Codecademy (24%). 

Opvallend is wel dat oudere developers vaker boeken en fysieke media gebruiken om te leren programmeren. Onder 18- tot 24-jarigen is dat 38% en onder 25- tot 34-jarigen 48%, terwijl 77% van de 55- tot 64-jarigen hiervoor kiest. Jongvolwassenen leren juist vaker programmeren via school. Onder de 18- tot 24-jarigen geeft 62% aan op deze manier te leren programmeren. Onder respondenten jonger dan 18 gaat het echter om slechts iets meer dan een derde. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in