Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanklacht developers tegen GitHub Copilot: softwarepiraterij

De AI-gedreven developmentfunctie van ontwikkelaarsplatform GitHub wordt in een rechtszaak beschuldigd van het schenden van licentierechten op software. Deze groepsvordering, een zaak die aanhangig is gemaakt voor alle benadeelden van een bepaalde groep, neemt naast GitHub ook eigenaar Microsoft en AI-ontwikkelaar OpenAI op de korrel.
AI-hulp voor coding
© Microsoft
Microsoft

De copilootfunctie van GitHub geeft developers een virtuele collega die hen realtime hulp biedt bij het ontwikkelen van software. De AI-programmeerhulp doet instant suggesties voor code die GitHub-gebruikers schrijven. De achterliggende AI is daarvoor eerst getraind op de omvangrijke basis van code-repositories die GitHub heeft.

Licentierechten

Daarbij zou er wel degelijk rekening zijn gehouden met wat er wel en niet mag qua code kopiëren volgens de verschillende licenties die daarop van toepassing zijn. De 'class action'-rechtszaak die nu is aangespannen, claimt echter dat er sprake is van licentieschendingen. Om deze aanklacht kracht bij te zetten, is het betrokken advocatenkantoor nu bezig met een inventarisatie annex onderzoek.

De fout die GitHub-eigenaar Microsoft - en AI-leverancier OpenAI - zouden hebben gemaakt, zo stelt het advocatenkantoor van de aanklagers, is de aanname dat opensourcecode gelijk staat aan 'publiek domein'. Broncode voor opensourcesoftware is weliswaar openlijk in te zien en vaak ook vrijelijk te gebruiken, maar daar kunnen wel voorwaarden aan zijn verbonden.

Oerwoud aan voorwaarden

Welke voorwaarden dat zijn, is afhankelijk van de gebruikte softwarelicentie. Sommige licenties staan hergebruik toe, andere vereisen daarbij vermelding van de oorspronkelijke maker. Weer andere licenties staan commercieel gebruik weer niet toe, of gebruik in combinatie met non-opensourcecode. En zo zijn er vele varianten en (on)mogelijkheden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in