Overslaan en naar de inhoud gaan

Automatisch code genereren koerst af op een nachtmerrie voor IT-professionals

Met codegeneratoren gebaseerd op generatieve AI, kunnen ontwikkelaars veel productiever worden dan ze nu al zijn. Maar het wordt steeds duidelijker dat op die manier gegenereerde code ook veel kwetsbaarheden bevat. Dat betekent dus meer problemen voor de beheerders van de code. En dat terwijl beheerders al voor de komst van AI de code die zij moeten onderhouden, zagen groeien met een factor vijf in de afgelopen drie jaar.
Bezorgde man achter computerscherm
© Shutterstock
Shutterstock

Een wildgroei aan code, een groei aan technical debt en een toename van de beheerslast voorziet de meerderheid van de vijfhonderd ontwikkelaars die deelnamen aan een enquête van Sourcegraph. Van de ondervraagden gebruikt al 95% Copilot, ChatGPT of een ander generatieve AI-gereedschap om code te schrijven.

Toegegeven, de inzet van kunstmatige intelligentie kan zeker helpen bij het automatiseren van taken van de codebeheerders, maar uiteindelijk komt het toch neer op een beperkt aantal mensen dat verantwoordelijk is voor het op orde houden van de code. En zo'n acht van de tien ontwikkelaars geeft in het onderzoek aan dat zij nu al worstelen met het doorgronden van code die door anderen is geschreven.

Kwaliteitscontrole nog belangrijker

Het zijn ook ontwikkelaars die opgezadeld worden met de taak code zo op te schonen dat deze gebruikt kan worden als trainingsdata voor de AI-modellen die weer nieuwe kwalitatief hoogwaardige code moeten genereren. En de code die door tools wordt gegenereerd, voldoen niet aan kwaliteitseisen die aan zakelijke software worden gesteld, zegt Andy Thurai, analist van Constallation Research tegen ZDNet. Dus al die code moet nagelopen worden.

En, zo beargumenteert Preeti Lobo, practice director for business integration and automation bij Apps Associates in hetzelfde ZDNet-artikel, de belofte dat AI-tools helpen om sneller code te schrijven, verhoogt ook de verwachtingen bij de eindgebruikers dat hun zakelijke applicaties snel kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden.

Meer rollen voor IT-professional

De komst van AI-gegenereerde code zorgt er ook voor dat IT-professionals meer rollen krijgen toebedeeld, ook doordat ze in toenemende mate geacht worden mee te denken met het inrichten van bedrijfsprocessen die beter aansluiten bij veranderende bedrijfsstrategieën, stelt Lobo. Denk aan ethisch AI-trainer, machine learning engineer, data scientist, AI-strateeg en -adviseur en kwaliteitsspecialist.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in