Overslaan en naar de inhoud gaan

Ook Stack Overflow presenteert generatieve AI-tools

Na bedrijven als Google, OpenAI, Microsoft en AWS komt nu ook Stack Overflow met tools rondom generatieve AI. Het platform introduceert OverflowAI, een reeks initiatieven die het voor developers en enterprises gemakkelijker moet maken om informatie te vinden en te gebruiken.
Logo van Stack Overflow
© Shutterstock
Shutterstock

OverflowAI richt zich met name op zoekopdrachten. "Het vinden van informatie, dus op het juiste moment het goede antwoord krijgen en dat antwoord ook echt vertrouwen, is heel belangrijk", legt Stack Overflow-CEO Prashanth Chandrasekar uit aan VentureBeat.

Stack Overflow zelf bestaat vooral uit een gemeenschap waarin vragen worden gesteld, die andere gebruikers dan weer beantwoorden. Met de nieuwe functionaliteiten kunnen gebruikers in spreektaal vragen stellen, waarna OverflowAI op basis van de 58 miljoen vragen en antwoorden in de gemeenschap een antwoord genereerd. Bij dat antwoord staan ook citaties naar de bronnen van de informatie.

Gemeenschap niet vervangen

Chandrasekar benadrukt dat OverflowAI de gemeenschap niet moet vervangen, maar vooral moet aanvullen. Zo zouden gebruikers met OverflowAI direct een accuraat antwoord moeten krijgen op hun vraag, wat in de huidige gemeenschap niet altijd het geval is. Gebruikers plaatsen nu vaak een vraag in een discussie op Stack Overflow en hopen dan een goed antwoord te krijgen van andere mensen in de gemeenschap. Een andere optie is zoeken in de gemeenschap, om te zien of de vraag al eens eerder beantwoord is. Maar in dat geval moeten gebruikers zelf door een reeks resultaten zoeken naar de meest optimale oplossing voor hun probleem.

Daarnaast moet OverflowAI kunnen omgaan met allerlei verschillende expertiseniveaus van gebruikers. Volgens Chandrasekar wordt er namelijk niet altijd even vriendelijk gereageerd op vragen die slecht verwoord worden, bijvoorbeeld door junioren. 

OverflowAI voor Visual Studio Code

OverflowAI richt zich daarnaast op het gebruik van de gevonden oplossingen. Die worden door gebruikers namelijk regelmatig direct overgenomen in hun eigen code, die bijvoorbeeld in Visual Studio Code van Microsoft staat. Om daarop in te spelen, introduceert Stack Overflow for Teams een nieuwe OverflowAI-extensie voor Visual Studio Code. Daarmee kunnen gebruikers vanuit Visual Studio Code op zoek naar oplossingen voor hun problemen, de code laten genereren en deze dus gebruiken in hun project. De code kan informatie gebruiken uit de publieke fora, maar ook uit de kennisbank van een bedrijf zelf. Daarnaast kan de tool samenvattingen van en uitleg over de code aanbieden. 

Verder komt er een integratie met Slack, in de vorm van de StackPlusOne-chatbot. Deze chatbot verzameld direct in Slack gegenereerde oplossingen voor problemen. 

De nieuwe mogelijkheden van OverflowAI worden in augustus als alpha-versies uitgebracht. Geïnteresseerde ontwikkelaars en bedrijven die daarmee aan de slag willen, kunnen zich aanmelden via de website van Stack Overflow

Anderen moeten betalen

In april maakte Stack Overflow nog een einde aan het gratis gebruik van zijn content voor AI's van techreuzen. Het bedrijf kondigde toen aan een vergoeding te gaan eisen als de content wordt gebruikt om algoritmes en chatbots te trainen. Als een AI eenmaal getraind is, hoeft het immers niet meer per se te verwijzen naar de bron van zijn informatie. De oorspronkelijke site krijgt daardoor dus veel minder bezoek, zo is de gedachte. 

Eind vorig jaar stelde Stack Overflow ook een verbod in voor antwoorden gegenereerd door ChatGPT en andere generatieve AI's. Destijds werd de site overspoeld door antwoorden die door de chatbot gegenereerd werden, maar die bleken niet altijd correct te zijn. Daarmee zou de geloofwaardigheid van Stack Overflow worden aangetast, aldus het bedrijf. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in