Overslaan en naar de inhoud gaan

Tweede Kamer eist snelle formatie adviesraad AI voor de overheid

Er moet met spoed een onafhankelijke adviesraad AI komen. De leden daarvan moeten de ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie (AI) heel nauw volgen, toepassingen identificeren en de maatschappelijke economische consequenties in kaart brengen, en daar de overheid snel deskundig advies over kunnen geven. Moties van de VVD en D66 daartoe zijn vanmiddag door de Tweede Kamer aangenomen.

Tweede Kamer
ministerie van Financi�n

Bij de verschillende departementen van de overheid is veel te weinig kennis over de snelle ontwikkeling van generatieve kunstmatige intelligentie en AI in brede zin. In verschillende landen waaronder België, Duitsland, Frankrijk en Spanje bestaat al zo’n adviesraad AI. “Aangezien Nederland de ambitie heeft leidend te zijn bij de ontwikkeling van AI, wordt het wel eens tijd voor zo’n adviesraad”, zegt Peter Werkhoven, Chief Scientist bij TNO, die samen met onder meer juriste en oud-VVD-Kamerlid Eske van Egerschot het initiatief heeft genomen voor een dergelijk adviesorgaan.

“Dit is zo'n grote ontwikkeling. Dit kan en wil je niet tegenhouden. De potentieel is veel te groot, maar er zitten wel risico's aan verbonden die heel substantieel zijn.” Hij noemt het ondermijnen van de democratie, politiek, wetenschap, eigenlijk het hele maatschappelijke leven. “Dus daar moet je heel verstandig mee omgaan, maar er is weinig kennis bij de departementen”, stelt Werkhoven.

Potentieel én risico's meenemen

Het Adviesorgaan AI zou in zijn ogen transdisciplinair moeten zijn, dus met mensen die over verschillende vakgebieden heen kunnen kijken. Want naast verschillende technologische issues zijn er juridische en ethische aspecten en daarnaast moeten ook de maatschappelijke impact en sociale betekenis bij de adviezen worden betrokken. “We hebben tijdens de coronapandemie gezien dat in de OMT-adviezen aan de overheid vooral gekeken werd naar de medische kant, maar de economische en maatschappelijke gevolgen niet werden meegenomen. Dat moet in dit geval dus nadrukkelijk wel.”

Hij benadrukt dat AI een hele belangrijke rol kan gaan spelen in kritische infrastructuren, in mobiliteit, zelfrijdende auto's, logistiek, maar ook bij smart grids en het hele energie-domein maar ook bij educatie.

Snellere advisering dan gebruikelijk

De adviesraad moet een duidelijk ander karakter krijgen, dan de bestaande adviesraden, denkt Werkhoven. Hij sprak hierover met onder meer demissionair minister Robbert Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. “Hij liet uit Catshuissessie al eerder weten, ook in gesprek met mij, dat veel bestaande adviesraden nog niet zijn ingericht op heel snel kunnen adviseren en op te grote afstand staan. Deze ontwikkelingen gaan daarvoor te snel. Daarom overwegen ze het installeren van een ‘rapid response team’, maar dat klinkt reactief. Deze adviesraad moet proactief te werk gaan, het maatschappelijk veld betrekken, wijzen op nieuwe toepassingsmogelijkheden en op maatregelen ten aanzien van risico’s.”

Begin volgend jaar van start

Tweede Kamerleden Queeny Rajkowski (VVD) en haar collega Hind Dekker-Abdulaziz (D66) hebben vandaag ieder in de Tweede Kamer met een motie aangedrongen uiterlijk in het eerste kwartaal van 2024 zo’n onafhankelijk team in te stellen. Die moties werd aangenomen.

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen gaf daarbij aan ervoor te zorgen dat in de visie op generatieve AI, die het kabinet in voorbereiding heeft, er inzicht komt over de opzet van zo’n expertteam. Die visie wil het kabinet voor het eind van het jaar naar de Tweede kamer sturen. “Dus wij zullen daar inderdaad uiterlijk in het eerste kwartaal volgend jaar een antwoord op geven, maar kiezen er nog wel voor om even de ruimte te nemen om goed te kijken naar hoe we dit inrichten”, aldus Van Huffelen.

Van Egerschot zegt dat het initiatief dat zij onder meer met TNO heeft genomen bestaat uit een werkgroep die vandaag al aan de slag kan om een aanzet te doen tot een dergelijk orgaan. "Wij kunnen als 'kwartiermaker' het raamwerk bouwen van wat het orgaan moet doen, met welk mandaat, waar de prioriteiten moeten komen te liggen en wie er in de raad zouden moeten zitten."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in