Overslaan en naar de inhoud gaan

Kabinet wil haast maken met actualiseren AI-strategie

Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken toont zich gevoelig voor een appèl van D66 en VVD aan het kabinet om haast te maken met een integrale visie over de inzet, het potentieel en de risico's van nieuwe AI-producten zoals generatieve AI.
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Hind Dekker-Abdulaziz van D66 en Queeny Rajkowski van de VVD dienden gisterenavond moties in om het kabinet werk te maken van de inventarisatie van de negatieve gevolgen van kunstmatige intelligentie voor de samenleving. "Het huidige strategische actieplan voor artificiële intelligentie dateert uit 2019 en is ver achterhaald. Dat actieplan doet geen recht aan de actuele situatie", oordeelde Dekker-Abdulaziz in haar motie. "De ontwikkeling van AI-gedreven hard- en of software zoals generatieve AI is in een versnelling beland. Nu al worden er toepassingen op de markt gebracht die van grote waarde kunnen zijn, maar de inzet van AI brengt ook risico’s met zich mee, zeker binnen de overheid."

Rajkowski uitte met haar motie zorgen over de tijd die het nog gaat duren voordat de Europese AI-act en de productaansprakelijkheid in Nederland van toepassing is. Daarom moet het kabinet nu proactief met dat onderwerp aan de slag en verantwoordelijkheid nemen om de risico's van AI voor de samenleving te verkleinen. Ze wil dat de Tweede Kamer daar voor de zomer nog over wordt geïnformeerd.

Geen nieuw AI-coördinatiecentrum

Adriaansens zei positief te zijn over beide moties en deze in de Kamer in stemming te brengen. Een motie van PVV-parlementariër Danai van Weerdenburg raadde zij echter af. Van Weerdenburg pleitte - net zoals in het commissiedebat eind januari - voor het instellen van een coördinatiecentrum rondom AI dat "beleidsdirecties, toezichthouders en uitvoeringsorganisaties een structuur moet bieden om regelmatig met elkaar in contact te treden en van elkaar te leren, kennis bij elkaar te brengen en tevens richting kan aanbrengen voor de overheid in relevante vraagstukken." Van Weerdenburg verwees daarbij naar het advies van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) die daar ook al voor pleitte.

Adriaansens steunt het doel dat de WRR heeft beschreven, maar vindt een dergelijk coördinatiecentrum overbodig.  "Wij kiezen net een wat andere manier waarop we dat vormgeven." Er is al een staatssecretaris Digitale Zaken en er is een Ambtelijke Commissie Digitalisering. Ook is volgens Adriaansens de samenwerking tussen de toezichthouders versterkt door middel van een directie Coördinatie Algoritmen bij de Autoriteit Persoonsgegevens. En voor een betere afstemming met het bedrijfsleven en de samenleving is er de samenwerking in de Nederlandse AI Coalitie. "Op dit moment is het niet opportuun om daar dan nog een coördinatiecentrum aan toe te voegen", aldus de minister.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in